Word vrijwilliger Doneer

Mensen in Oekraïne zitten steeds vaker zonder stroom en water en dat wordt een probleem deze winter

Geplaatst op 03 november 2022

Het wordt voor veel mensen in Oekraïne steeds moeilijker om warm de winter door te komen. De laatste tijd wordt de water- en energievoorziening vaak onder vuur genomen en mensen zitten daardoor regelmatig zonder water en stroom. En met de winter voor de deur, kan dat een ramp worden. We helpen daarom waar we kunnen.

Steeds meer mensen zonder stroom en water

Je ziet ze regelmatig in het nieuws: berichten over elektriciteitscentrales en watervoorzieningen die zijn geraakt tijdens het conflict in Oekraïne. Door het geweld zitten duizenden mensen plotseling zonder stroom en water.

En dat is een behoorlijk probleem, zeker nu de temperaturen gaan dalen. Veel mensen kunnen hun omgeving niet meer warm houden. Vooral voor kwetsbaren, zoals ouderen, zieken, kinderen en mensen met een beperking, kan dit gevaarlijk worden.

“De winter loert om de hoek en er is geen gas, geen elektriciteit en geen water. Dan kun je op je vingers natellen wat dat betekent”, vertelt Tetiana uit het dorp Shevchenkove in de Oekraïense regio Kharkiv. “Ik maak me grote zorgen, vooral om diegenen die geen huis meer hebben.”

Humanitair oorlogsrecht

Als Rode Kruis doen we er alles aan om zoveel mogelijk mensen te helpen, maar de problemen zijn groot. Guislain Defurne, hoofd van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in Oekraïne: “Mensen hebben nu de winter nadert steeds meer moeite om te voorzien in hun basislevensbehoeften, zoals schoon drinkwater en de mogelijkheid zichzelf warm te houden. Door civiele infrastructuur aan te vallen, komen de levens van burgers in gevaar. En dat is verboden volgens het humanitair oorlogsrecht.”

Werken aan de infrastructuur

Het Rode Kruis heeft in gebieden die geraakt zijn door het geweld direct actie ondernomen, in samenspraak met de lokale autoriteiten. We repareren zoveel mogelijk beschadigde infrastructuur en geven mensen de benodigdheden om hun huizen te repareren. Al sinds 2014 helpen we bij het conflict in Oost-Oekraïne, en ook de laatste maanden zijn we hier druk mee bezig. Dit hebben we bijvoorbeeld sinds februari gedaan:

  • Geholpen bij onderhoud aan verwarmingssystemen in vijf steden, waardoor 1,1 miljoen mensen zich warm kunnen houden
  • Generatoren en transformators geleverd aan energiebedrijven en waterschappen, zodat de systemen kunnen blijven draaien
  • Bouwmaterialen verstrekt om huizen te herstellen in de regio’s Kharkiv, Mykolaiv, Odesa en Tsyrkuny en Donetsk
  • Financiële steun gegeven om veertien kilometer pijpleiding te herstellen

Het Rode Kruis helpt de slachtoffers van het conflict

Naast het repareren van de infrastructuur doen we er alles aan om de slachtoffers van het conflict te helpen. Dit doen we in Oekraïne met bijvoorbeeld voedsel, water, medische hulp en financiële ondersteuning. Verder helpen we bij de opvang van vluchtelingen. Dit doen we in Oekraïne, de omringende landen én in Nederland.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

extreem weer Rode Kruis

Van hittegolf tot overstroming: uitzondering of business as usual?

24 mei 2024

Een badkamer bezaaid met hagelstenen of huizen ondergelopen met water. Afgelopen week had Nederland te maken met flinke wateroverlast. Maar niet alleen hier, wereldwijd lijkt het weer ontregeld. Zijn dit slechts incidenten of moeten we ons voorbereiden op een nieuw normaal met extreme weersomstandigheden? Deze vraagt houdt ook experts van het Rode Kruis Klimaatcentrum bezig.

Lees meer