Word vrijwilliger Doneer

Zeven tips om nieuwe mensen te leren kennen in coronatijd

Geplaatst op 19 april 2021

In de kroeg, op school, bij de sportclub: pre-corona kon je op allerlei plekken een praatje maken met mensen die je nog niet kende. Momenteel speelt het leven zich vooral in de huiskamer af, en het aandeel onbekende mensen is daar over het algemeen laag. Heb jij wel weer eens zin om iemand te spreken van wie je nog niet weet hoe zijn huisdier heet? Zeven tips om met nieuwe mensen in contact te komen in coronatijd.

1. Meld je aan voor buitensport

Geef je op voor een leuke sportles als de maatregelen dat toestaan! Wie weet vind je een nieuwe hobby én een hoop gezelligheid.

2. Zoek een nieuwe vereniging

Is sporten niet zo je ding? Wellicht word je wel heel enthousiast van schaken, fotograferen, kleding maken, schilderen, Spaans, debatteren: verzin het maar. Zoek eens een lokale vereniging die past bij jouw interesses. Veel verenigingen hebben creatieve oplossingen gevonden om in coronatijd toch activiteiten te organiseren, bijvoorbeeld online taallessen of online schaaktoernooien. Je aansluiten bij zo’n vereniging is een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen met dezelfde interesses, en wie weet zie je elkaar binnenkort wel in het echt!

3. Zoek je buren op

Ken jij je wijkgenoten eigenlijk niet zo goed? Dit kun je natuurlijk oplossen door eens ouderwets aan te bellen voor een praatje, maar anno 2021 kan dat ook iets laagdrempeliger. Veel buurten hebben een eigen community op platforms als Facebook of WhatsApp, maar je kunt ook eens burenapps zoals Nextdoor checken.

4. Zet je in als vrijwilliger

Voedselpakketten vullen, ouderen rondrijden, voor de buurtkrant schrijven: in coronatijd zijn er genoeg projecten die wel wat extra handen kunnen gebruiken. Met vrijwilligerswerk help je een ander en het is een leuke manier om mensen te leren kennen. Zoek eens op vrijwilligersprojecten in jouw stad en kijk ook eens rond bij het Rode Kruis.

Een Rode Kruis Ready2Helper doet boodschappen voor een ander in de supermarkt.

5. Vind een online community

Surfen, salsa, tuinieren: je kunt geen hobby verzinnen of er is een online community over opgericht. Lid worden van zo’n groep is een mooie manier om in contact te komen met mensen met dezelfde interesses. Struin dus eens rond op de sociale platforms!

6. Praat mee op Clubhouse

Clubhouse is behoorlijk gehyped, maar dat heeft een reden: bijna iedereen vindt wel een room op de app die aansluit op zijn of haar interesses. Meld je dus eens aan en praat mee!

7. Ontmoet mensen via een app

Je bent niet de enige die het gezellig vindt om nieuwe mensen te leren kennen. Wist je dat datingsapps zoals Bumble ook een bff-modus hebben? Een mooie manier om eens een wandeling te maken of een koffietje te halen met een stadgenoot die je nog niet kent!

Meisje videobelt achter laptop

Meer lekker-in-je-vel-tips

De coronatijd is voor iedereen ongezellig. Daarom geven onze psychologen tips en oefeningen om vrolijker de winter door te komen. Volg ons op Instagram en lees alle lekker-in-je-vel-tips op onze website.

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer