Word vrijwilliger Doneer

Millennials: ‘psychosociale hulp net zo belangrijk als voedsel’

Geplaatst op 07 oktober 2019

Drie van de vier millennials – 73 procent – vindt psychosociale hulp voor oorlogsslachtoffers net zo belangrijk als water, eten en onderdak.

Het Internationale Rode Kruis ondervroeg 15.000 mensen van 20 tot 35 jaar in vijftien landen, uiteenlopend van Syrië tot Zwitserland. De Syrische millennials – die weten waar ze het over hebben – vinden psychosociale hulp het belangrijkst. Liefst 87 procent zegt dat psychosociale hulp voor slachtoffers van gewapende conflicten net zo belangrijk is als water, eten en onderdak. De top 3 wordt gecompleteerd door Indonesië (82 procent) en Oekraïne (81 procent).

PTSS

Mensen die in conflictgebieden leven hebben 3 keer zoveel kans om last te krijgen depressies, angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Uit ervaring noemt het Rode Kruis hetzelfde cijfer voor mensen die humanitaire crises als natuur- of andere rampen hebben meegemaakt.

Onzichtbare wonden

“Aan psychosociale hulpverlening in conflictgebied wordt doorgaans pas achteraf gedacht”, stelt president van het Internationale Rode Kruis Peter Maurer. “Onzichtbare wonden worden makkelijk over het hoofd gezien. Maar oorlog heeft een verwoestende uitwerking op de geestelijke gezondheid en het psychosociale welzijn van miljoenen mensen. Voor sommigen zijn de effecten levensbedreigend.”

1 op de 5

Een op de vijf mensen in conflictgebied heeft psychische klachten, van milde depressie en angst tot posttraumatische stressstoornis. Dat is drie keer meer dan gemiddeld. De mentale gezondheid en psychosociale behoeften van mensen in conflict- of rampgebied moet worden meegenomen in de wereldwijd groeiende belangstelling voor geestelijke gezondheid.

“Mensen met psychische problemen steunen kan levensreddend zijn, net zo goed als schoon drinkwater uitdelen of een bloedende wond verzorgen”, zegt Maurer. “Verborgen wonden zijn niet minder gevaarlijk.”

World Mental Health Day

In het kader van World Mental Health Day donderdag roept het Rode Kruis alle staten op prioriteit te geven aan geestelijke gezondheid en psychosociale hulp in crisis-situaties. De hulp moet deel uitmaken van de eerste golf aan humanitaire hulp en als integraal onderdeel van binnenlandse en internationale noodhulpsystemen.

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer
[https://twitter.com/PMaurerICRC/status/1181123509956878337?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1181123509956878337%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rodekruis.nl%2Fnieuwsbericht%2Fmillennials-psychosociale-hulp-net-zo-belangrijk-als-voedsel%2F]