Word vrijwilliger Doneer

Noodoproep: Meer geld nodig voor noodhulp Soedan en dit is waarom

Geplaatst op 02 juni 2023

Zeven weken geleden brak het conflict uit in Soedan en sinds die tijd werken hulpverleners de klok rond om de slachtoffers te helpen. Alleen is meer financiële steun hard nodig om deze noodhulp voort te zetten. Het aantal slachtoffers neemt met de dag toe en er is een dringende behoefte aan extra steun.

In Soedan is nu een groot tekort aan medicijnen, voedsel, water en brandstof. Ziekenhuizen en woonhuizen zijn vernietigd, net als de energie- en waterinfrastructuur. Mensen hebben geen toegang tot contant geld en daarmee niet tot essentiële goederen en diensten. We hebben twee keer zoveel geld nodig om noodhulp in het Afrikaanse land te blijven verlenen. Hiermee kunnen we doorgaan met het uitdelen van water en voedsel, onderdak bieden aan mensen op de vlucht en eerste hulp en psychologische ondersteuning geven.

Hulpverlening tot nu toe

Het Soedanese Rode Kruis is met 40.000 vrijwilligers de grootste humanitaire organisatie in Soedan. We hebben tot nu toe meer dan 40.000 maaltijden en voedselpakketten uitgedeeld, 24.000 medische behandelingen uitgevoerd en 740 gewonde mensen geëvacueerd. Ook hebben we gezorgd voor waardige begrafenissen van degenen die het leven hebben verloren. “Vrijwilligers werken onvermoeibaar door om mensen te helpen, ondanks de gevaren en ondanks het feit dat ze zelf ook slachtoffer van het conflict zijn. Veel meer geld is nodig om het belangrijke werk van onze hulpverleners door te zetten,” aldus Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis.

Buurlanden

Niet alleen Soedan heeft hulp nodig, maar ook buurlanden zoals Egypte, Tsjaad, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Ethiopië en Libië. Zo’n 5,8 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen door het verwoestende conflict en hebben dringend onze hulp nodig. Hier helpen we met zogenoemde Humanitaire Servicepunten, om mensen op de vlucht te voorzien van medicijnen, eerste hulp, voedsel en psychosociale ondersteuningen. Ook delen ze simkaarten uit, zodat mensen contact kunnen opnemen met hun familie.

Help de slachtoffers van het conflict

Segaar: “Onze hulp kan voor mensen het verschil betekenen tussen leven en dood. Negen miljoen mensen zijn door het conflict getroffen, terwijl al bijna twaalf miljoen mensen humanitaire hulp nodig hadden.”

Samen kunnen we levens redden. Je kunt doneren op Giro 6868, via onze website of door een bedrag over te maken naar IBAN-nummer NL83INGB0000006868 o.v.v. van Soedan.

Meest recente berichten