Word vrijwilliger Doneer

Oksana moest kiezen tussen haar oma en haar kinderen

Geplaatst op 25 maart 2022

Raketaanvallen. Veel mensen kennen ze alleen van televisie, maar voor Oksana kwamen ze onlangs gevaarlijk dichtbij. Steeds vaker hoorde ze oorverdovende explosies, en de oorverdovende geluiden klonken steeds dichter bij haar huis in Kharkiv. Samen met haar kinderen besloot ze uit Oekraïne te vluchten, via Lviv naar Polen.

“Je weet niet wanneer er een raket op je huis zal vallen”

Tijdens de vlucht verbleef het gezin in een gymzaal van een school, vlakbij Lublin. “Wij stonden op het perron en hoorden explosies achter het huis, achter ons. Veel flatgebouwen in de stad stortten voor de helft in. Het was verschrikkelijk. Je weet niet wanneer er een raket op je huis zal vallen. Je hebt vijf á tien seconden nadat je het geluid van een vliegtuig hoort, en je weet niet waar hij zal vallen. Dat zijn de meest vreselijke momenten.”

Oksana’s oma is 92 jaar oud en slecht ter been. Haar zus bleef daarom samen met oma achter in Kharkiv. “Het was erg moeilijk: je moet kiezen tussen je kinderen en oma.” Nu, in de opvang in Polen, heeft Oksana moeite met slapen. Soms schrikt ze wakker en denkt ze dat ze haar kinderen moet beschermen tegen een straaljager, totdat ze beseft dat ze niet meer Kharkiv is. Dat haar kinderen bij haar zijn, maakt het draaglijker.

hulp aan vluchtelingen in Polen Rode Kruis

Hulp in Oekraïne, buurlanden en Nederland

Het Rode Kruis helpt mensen die zijn getroffen door het conflict in Oekraïne. We vangen mensen als Oksana op in Polen en andere omliggende landen, en zorgen bijvoorbeeld voor bedjes, dekens, voedsel, water, medische hulp en psychosociale ondersteuning. Ook verlenen we nog altijd hulp in Oekraïne, en we zijn er voor mensen die vanwege het conflict zijn gevlucht naar Nederland.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?