Word vrijwilliger Doneer

Omdat iedereen piekert, hoef jij je niet druk te maken

Geplaatst op 26 april 2021

Heb jij ook weleens het gevoel dat jij de enige in je omgeving bent die soms hele middagen zit te piekeren? Of die onzeker is? Dan hebben we nieuws: we zwemmen allemaal weleens in een zee van gedachtes waar we eigenlijk helemaal niets aan hebben. Welke denkfouten maakt echt iedereen en hoe voorkom je ze? Relativeren kun je leren met Rode Kruis-psycholoog Esmée!

Jezelf vergelijken met anderen

Iedereen vraagt zich weleens af of andere mensen iets beter doen. Esmée: “Van kleins af aan vergelijken we onszelf met anderen. Wie is de snelste, wie is de slimste, wie is de grappigste, wie is het best in verstoppertje? In het volwassen leven gaat dit vervolgens gewoon door, maar anders: wie verdient meer, wie krijgt die promotie, wie heeft de mooiste auto, wie heeft het mooiste huis? Dat is heel menselijk.”

Vaak ontbreekt daarbij perspectief. Zo zijn we bijvoorbeeld veel strenger voor onszelf dan voor anderen en vinden we iets van onszelf al snel fout. Daarnaast vergelijken we onszelf vaak met mensen die ergens beter in zijn dan wij.

Wat doen we daaraan, Esmée? “Focussen je op je sterke punten! Iedereen heeft andere pluspunten. Dat is maar goed ook, want anders zouden we allemaal hetzelfde werk gaan doen en dezelfde doelen na gaan streven.”

“Bovendien zien we vaak niet dat die o-zo perfecte ander ook zijn flaws heeft. Doordat we focussen op wat de ander wél kan, zien we de mindere kanten over het hoofd, waardoor we onszelf naar beneden denken. Iedereen heeft plus- en minpunten. En onderschat ook vooral je eigen vaardigheden niet. Wat voor jou heel normaal is, kan voor een ander weer heel ingewikkeld zijn.”

Leuk gevonden willen worden

Iedereen wil graag aardig en leuk gevonden worden. Het vreemde is dat het in praktijk helemaal niet mogelijk is om met iedereen bevriend te zijn. Dan heb je namelijk een dagtaak aan het onderhouden van al die vriendschappen.

Als je jezelf hierop betrapt, is het volgens Esmée goed om rationeel naar de situatie te kijken: “Iedereen heeft een eigen mening en perspectief. De een zal het leuk vinden wat je doet, de ander zal het koud laten. En dat is prima! Focus je op de mensen wiens mening er voor jou toe doet, en laat de rest lekker gaan. Bedenk vooral wat jij belangrijk vindt, jouw mening over jezelf is de belangrijkste mening die er is.”

Daarnaast helpt het om te beseffen dat iedereen stiekem met zichzelf bezig is. Dus maak jij je zorgen over dat je haar slecht zit? Dat mensen je uitlachen om hoe je aan het hardlopen bent? Of dat je je mondkapje verkeerd op hebt? Iedereen op straat is dat na drie tellen weer vergeten, omdat iedereen andere dingen aan zijn of haar hoofd heeft. Niet druk om maken dus!

Over de toekomst piekeren

Piekeren over de toekomst is niet gek om te doen, maar wel vaak onnodig, legt Esmée uit: “De fout die we hierbij maken, is dat we alvast scenario’s willen bedenken over hoe de toekomst eruit gaat zien. Op deze manier denken we dat we controle hebben. Maar die controle is vals: de toekomst laat zich nou eenmaal niet zo makkelijk voorspellen.”

En wat kunnen we hier dan aan doen? “Kijk heel goed naar de dingen waar je écht invloed op uit kunt oefenen, en pak die dingen aan. De rest moet je los proberen te laten. Probeer zoveel mogelijk met de dag te leven: het leven neemt zelden een plotselinge nare wending.” En als dat wel een keer gebeurt? “Shit happens. Je bent sterker dan je denkt. Het is een oubollig cliché maar wel echt waar: Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest. Heel veel dingen waar we ons nú zorgen over maken, vallen later enorm mee.”

Meer over lekker in je vel zitten

We kunnen het allemaal weleens gebruiken om wat minder te piekeren. Leer meer over lekker in je vel zitten met de tips van onze psychologen!

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer