Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis lanceert plan voor vaccinatie 500 miljoen mensen

Geplaatst op 06 februari 2021

Het Rode Kruis heeft een plan gelanceerd om 500 miljoen mensen wereldwijd van een coronavaccinatie te helpen voorzien. Daarmee willen we de ongelijkheid rondom vaccinaties tegengaan. Het plan moet ervoor zorgen dat ook kwetsbare mensen toegang krijgen tot een coronavaccin.

In het nieuwe plan staan verschillende manieren waarop we vaccins willen verspreiden. Zo willen we overheden helpen om de vaccins over inwoners te verdelen. Ook willen we vaccins brengen naar mensen die in afgelegen gebieden wonen. Daarnaast willen we overheden helpen om onjuiste informatie over vaccinaties tegen te gaan.

Op dit moment ondersteunt het Rode Kruis al in 66 landen bij het vaccinatieprogramma. In tientallen andere landen zijn we met overheden in gesprek om deze hulpverlening te starten.

Ongelijkheid tegengaan

Het vaccinatieplan van het Rode Kruis moet helpen om de ongelijkheid tussen landen bij het vaccineren tegen te gaan. Tot nu toe is 70% van de coronavaccins geleverd aan de 50 rijkste landen. De 50 armste landen hebben nog geen 0,1% van de vaccins gekregen.

Deze ongelijkheid is niet alleen oneerlijk, maar kan ook zorgen dat de pandemie langer duurt of erger wordt. Als mensen in grote delen van de wereld niet worden gevaccineerd, kan het coronavirus blijven rondgaan. Bovendien kunnen zo nieuwe mutaties ontstaan waar de bestaande vaccins niet tegen helpen.

Het eerlijk verdelen van vaccins is daarom voor iedereen van belang. Jagan Chapagain, hoofd van het Internationale Rode Kruis: “In de race om deze pandemie te beëindigen, roeien we allemaal met dezelfde riemen.”

Het Rode Kruis helpt wereldwijd tijdens de coronacrisis

Het Rode Kruis komt wereldwijd in actie tijdens de coronapandemie. We helpen niet alleen bij vaccinatieprogramma’s, we helpen ook zorginstellingen, geven voorlichting en ondersteunen de meest kwetsbaren met voedselhulp.

Wil je meer weten over Corona?