Word vrijwilliger Doneer

Rode kruis opent giro 5125 om honger tegen te gaan

Geplaatst op 15 februari 2021

Het Rode Kruis opent giro 5125 om honger te bestrijden. Op dit moment hebben wereldwijd 690 miljoen mensen honger en dit aantal stijgt. Volgens het Wereldvoedselprogramma en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties kan het aantal mensen dat honger heeft aan het einde van dit jaar zijn opgelopen tot 820 miljoen. Daarom hebben we giro 5125 opengesteld om voedselhulp te kunnen geven.

Combinatie van rampen

De oorzaken van de honger verschillen per land. Zo zijn veel Afrikaanse landen getroffen door natuurrampen als overstromingen en droogte. Daarnaast heeft de sprinkhanenplaag in Oost-Afrika veel gewassen verwoest. Verder zorgen ook conflicten voor voedselnood in bijvoorbeeld Zuid-Soedan, Ethiopië en Jemen.

De coronapandemie heeft de situatie in veel landen verslechterd. Uit een onderzoek van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in tien Afrikaanse landen blijkt dat mensen sinds het begin van de coronacrisis meer moeten betalen voor voedsel. En dit terwijl 82 procent van de ondervraagden (een deel van) het inkomen is verloren door de pandemie.

“We zien een opeenstapeling van rampen,” zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. “Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben niet genoeg of onvoldoende voedzaam eten. Naast het natuurgeweld en conflicten die zorgen voor voedseltekorten, zorgt de coronacrisis er in verschillende landen ook nog voor dat mensen hun baan verliezen. Óf er is geen voedsel beschikbaar, óf mensen hebben simpelweg geen geld om voedsel te kopen.”

Het Rode Kruis helpt

Om te zorgen dat mensen toch genoeg te eten hebben, deelt het Rode Kruis in landen als Zuid-Soedan en Ethiopië voedselpakketten uit. In deze pakketten zitten bijvoorbeeld linzen, bonen, olie, bloem en andere producten die lokaal veel worden gebruikt. Ook geeft het Rode Kruis voedselpassen uit waarmee mensen zelf eten kunnen kopen in de lokale supermarkt. Daarnaast helpen we mensen om zelf voedsel te verbouwen of te vissen. Hiervoor delen we bijvoorbeeld zaden en gereedschap uit.

Ook in Nederland helpt het Rode Kruis mensen die door de coronacrisis moeite hebben om een maaltijd op tafel te zetten. In de afgelopen maanden deelden we ruim 86.000 boodschappenkaarten uit en bijna 30.000 voedselpakketten.

Help je ook mee?

Zet jij ook een maaltijd op tafel bij iemand anders? Zorg dat mensen met honger niet worden vergeten en doneer op giro 5125 (IBAN NL02INGB0000005125)!

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?