Word vrijwilliger Doneer

Start pilot met quarantainecoaches

Geplaatst op 27 januari 2021

Het Rode Kruis, de GGD en het ministerie van VWS starten op 1 februari een pilot met zogenoemde quarantainecoaches. Deze coaches gaan mensen ondersteunen bij praktische of psychosociale problemen tijdens hun coronaquarantaine.

Momenteel moeten veel mensen in thuisquarantaine vanwege een coronabesmetting of contact met een besmet persoon. Zo’n periode binnenblijven kan echter praktische, sociale en psychische problemen met zich meebrengen.

Daarom vindt vanaf 1 februari in een aantal regio’s een proef plaats met de quarantainecoach. Deze coach is bedoeld om mensen in quarantaine extra te ondersteunen als zij daar behoefte aan hebben. De coach houdt contact met personen in quarantaine en helpt bij het vinden van passende hulp.

De coach kan bijvoorbeeld doorverwijzen naar het Let op Elkaar-netwerk van het Rode Kruis. De vrijwilligers binnen dat netwerk kunnen bijvoorbeeld boodschappen doen of een luisterend oor bieden als iemand zich eenzaam voelt.

Uitbreiding huidige hulp

De quarantainecoaches zijn een uitbreiding van de huidige hulp voor mensen in quarantaine. Momenteel besteden GGD-medewerkers tijdens het bron- en contactonderzoek al aandacht aan praktische en sociale dilemma’s die komen kijken bij een lange periode binnenblijven. Zij verwijzen onder andere naar de Rode Kruis Hulplijn, de telefoonlijn van ANBO en de Luisterlijn. Daarnaast is er de quarantainegids met praktische tips.

Voor mensen die extra ondersteuning willen bovenop de huidige hulp, is er vanaf 1 februari de quarantainecoach. Ze kunnen hiernaar worden doorverwezen door een medewerker van de GGD. Indien gewenst, blijft de coach in contact gedurende de quarantaine.

Gezond blijven tijdens de coronapandemie

Het Rode Kruis helpt in Nederland tijdens de coronapandemie. We ondersteunen onder andere de zorg, maar we geven ook voorlichting over fysieke en mentale gezondheid in coronatijd. Lees bijvoorbeeld eens wat je kunt doen om gezond te blijven tijdens je thuisquarantaine, en kijk ook eens bij onze overige coronatips.

Wil je meer weten over Corona?