Word vrijwilliger Doneer

Tips voor thuisquarantaine

Geplaatst op 02 april 2020

Moet je thuis in quarantaine vanwege een mogelijke besmetting met het coronavirus? Dat kan best ingrijpend zijn. Als je plotseling lange tijd binnen moet blijven, ziet het leven er ineens heel anders uit. Let daarom goed op je lichamelijke en mentale gezondheid. Deze tips helpen je daarbij.

Dit kun je doen voor je lichamelijke gezondheid

 • Denk vooruit
  Bereid je alvast voor op de mogelijkheid dat je in quarantaine moet. Spreek bijvoorbeeld met je omgeving af wie je medicijnen ophaalt als dat nodig is. Je vindt hier zeven handige tips om je voor te bereiden op een thuisquarantaine.
 • Let op hygiëne
  Blijf aandacht houden voor persoonlijke hygiëne (handen wassen, in je elleboog hoesten, papieren zakdoekjes gebruiken) en hygiëne in huis (schoonmaken lichtknopjes en deurkrukken en ventileren).
 • Vind een dagritme
  Bepaal voor jezelf een dagroutine, en reserveer tijd voor beweging en ontspanning.
 • Eet gezond
  Zorg goed voor je lichaam met gevarieerde voeding.

Dit kun je doen voor je mentale gezondheid

 • Blijf met mensen in contact
  Voorkom eenzaamheid en psychische isolatie door regelmatig contact te hebben met mensen in je omgeving, ook al is dit contact anders dan je misschien gewend bent. Je kunt bellen of gebruikmaken van online apps, of brieven en kaarten sturen.
 • Leer je emoties (her)kennen
  Het is in deze omstandigheden normaal om gespannen, angstig of verdrietig te zijn. Leer hoe je deze emoties herkent, bij jezelf of bij anderen. Signalen zijn bijvoorbeeld je onrustig voelen, slecht slapen, veel meer of juist minder eetlust dan normaal of behoefte om je terug te trekken. Denk na over wat je kunt doen om deze gevoelens te verminderen.
 • Praat erover
  Praat over je gevoelens, angsten en zorgen. Bespreek dit met mensen in je omgeving of neem contact op met de Rode Kruis Hulplijn op 070-4455 888.
 • Doseer hoeveel nieuws je volgt
  Beperk de tijd die je dagelijks besteedt aan nieuws en zoeken naar informatie. Kies één of twee langere momenten op een dag om jezelf te informeren in plaats van je brein constant bloot te stellen aan coronaberichten. Als je naar informatie op zoek gaat, raadpleeg dan betrouwbare bronnen zoals het RIVM of het Rode Kruis.
 • Vind rust en afleiding
  Onderzoek wat jou helpt om rustig te blijven als je je gespannen voelt. Zoek afleiding, of probeer meditatie of mindfulness.
 • Ervaar je toch stress?
  Bekijk dan eens onze tips over omgaan met stress.

Dit kun je doen voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid

Voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid helpt het om actief te blijven. Probeer daarom tijdens je quarantaine activiteiten te ondernemen als je gezondheid dat toelaat.

 • Blijf in beweging
  Probeer iedere dag te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Volg bijvoorbeeld eens een online sportles.
 • Ga aan de slag met spullen in huis
  Kijk of je aan de slag kunt met iets wat je al in huis hebt. Misschien is er een boek dat je nog niet hebt gelezen, liggen er foto’s die je kunt inplakken of kun je aan de slag met een puzzel of naaimachine.
 • Volg een online cursus
  Als je je gezond voelt, kan een quarantaine een goede gelegenheid zijn om iets nieuws te leren. Online kun je tal van cursussen vinden over uiteenlopende onderwerpen. Zo kun je bijvoorbeeld bij het Rode Kuis leren over eerste hulp verlenen met een online cursus EHBO.

Informatie, advies of een luisterend oor nodig?

Weten wanneer je precies in quarantaine moet? En wat je dan wel en niet mag doen? Deze informatie vind je op de website van de Rijksoverheid. Ook kun je daar de quarantainegids downloaden. Daarin lees je waar je terecht kunt voor hulp als je in thuisquarantaine gaat.

Heb je andere vragen of behoefte aan een luisterend oor? Bel dan de Rode Kruis Hulplijn op 070 – 44 55 888 (ma t/m vr, 9.00 – 17.00 uur). Anderstaligen kunnen een (voice-)bericht sturen naar onze WhatsApp-Hulplijn. Ze worden dan teruggebeld in hun eigen taal.

Wil je meer weten over Corona?