Het nieuwe jaar is begonnen en jij gaat het helemaal anders doen. Vanaf nu ga je écht vaker sporten, meer boeken lezen en gezonder eten. Alleen: dit heb je al eens eerder gezegd. Hoe zorg je dat je je dit jaar je goede voornemens kan volhouden? Deze negen tips zullen je erbij helpen.
1. Wees realistisch met je goede voornemens
Wil jij dit jaar vloeiend Chinees leren spreken, meerdere marathons rennen én de wereldvrede herstellen? Mooie plannen, maar misschien wat hoog gegrepen.
Om je voornemens succesvol vol te houden, helpt het om realistisch te blijven. Focus op kleine, concrete doelen die haalbaar zijn. Hoe je dat aanpakt? Dat lees je hier.
2. Zet je omgeving in
Wat je voornemen ook is, je omgeving kan een grote impact hebben op het succes. Zorg daarom dat deze je ondersteunt in plaats van tegenwerkt.
Bijvoorbeeld: wil je iedere dinsdagochtend hardlopen? Leg dan je sportkleding en hardloopschoenen op maandagavond alvast klaar. Wil je stoppen met snoepen? Plak dan een post-it op de koelkast of laat je huisgenoot of partner je snacks verstoppen. Minder tijd doorbrengen op Instagram? Stel een maximale tijd in voor die app op je telefoon. Of spreek met jezelf een detoxweekend af, waarin je je social media-apps tijdelijk van je telefoon verwijderd. Zo maak je het jezelf makkelijker en vergroot je de kans op succes!
3. Maak een als-danplan
Je goede voornemens volhouden gaat niet altijd vlekkeloos. Wat als je een drukke werkweek hebt, en sporten erbij inschiet? En hoe kun je je gezonde dieet blijven volgen als er een feestje vol verleidelijke snacks op je agenda staat?
Bereid je alvast voor op dit soort obstakels en maak een als-danplan. Bijvoorbeeld: ‘Als er veel snacks zijn, dan neem ik van tevoren een gezonde maaltijd zodat ik minder trek heb’. Of: ‘Als ik vanavond geen tijd heb om naar de sportschool te gaan, dan maak ik een korte wandeling tijdens mijn lunchpauze’. Door vooraf een plan te maken, blijf je je doelen trouw, wat er ook gebeurt.
4. Hou je aandacht erbij
Vaak zijn we in maart alweer vergeten dat we überhaupt goede voornemens hadden opgesteld. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij je doelen. Zet bijvoorbeeld iedere zondagavond een reminder in je telefoon om even terug te kijken. Hoe gaat het met je voornemens? Waar ben je trots op? Wat gaat er moeizaam?
Misschien moet je je doelen bijstellen om ze haalbaar te maken. Door jezelf regelmatig aan je doelen te herinneren, blijf je gemotiveerd en kun je bijsturen waar nodig.
5. Vier successen, groot of klein
Wees trots op elke vooruitgang, hoe klein ook. Was je een dag sterk en liet je de koektrommel staan? Goed gedaan! Ben je vandaag minder dan twee uur online geweest? Top! Maak het leuk door kleine successen te vieren.
Ook jezelf belonen kan helpen. Heb je een week lang elke dag gewandeld? Trakteer jezelf op dat boek dat je graag wil lezen. Zo blijft het gemakkelijker om gemotiveerd te blijven en je voornemens vol te houden.
6. Wees mild als het een keer niet lukt
Het veranderen van je gedrag is niet makkelijk. Je hebt een bepaalde gewoonte (elke dag chips eten op de bank) en wilt iets anders (alleen in het weekend chips eten op de bank). Het vergt tijd en wilskracht om die verandering door te voeren. Wees daarom geduldig met jezelf. Misschien was dit jouw dag niet, probeer het morgen gewoon opnieuw.
7. Stel je doel bij als dat nodig is
Het is normaal dat je niet al je goede voornemens kan volhouden. Soms moet je vallen om weer op te staan. Merk je dat je je doel niet haalt? Dan is het misschien tijd om het bij te stellen. Dit betekent niet dat je hebt gefaald, maar dat je jezelf een realistischer pad moet geven. Pas je plan aan en blijf vooruitgaan, ook al is het een kleinere stap.
8. Zet je motivatie visueel neer
Maak je doelen zichtbaar door bijvoorbeeld een moodboard te maken, je doelen op je telefoon in te stellen of in een lijst op je bureau te zetten. Veel mensen zweren ook bij journaling: het bijhouden van een dagboekje om zo structuur aan te brengen in de chaos. Hoe beter zichtbaar je doel, hoe groter de kans dat je gemotiveerd blijft om eraan te werken.
9. Vraag hulp aan anderen
Tot slot kunnen anderen eraan bijdragen dat jij je je goede voornemens kan volhouden. Door je doelen met anderen te delen, vergroot je je kans op succes. Sociale steun maakt het makkelijker om vol te houden, dus aarzel niet om je voornemens te bespreken met vrienden, familie of collega’s. Je hoeft dit niet allemaal alleen te doen. Vergeet dat niet!
Maak een verschil met je voornemens
Eén van je goede voornemens kan bijvoorbeeld zijn om je steentje bij te dragen aan het werk van het Rode Kruis. Dit kan door te doneren, je in te zetten als vrijwilliger of simpelweg door verhalen en beelden van ons werk of onze thema’s te delen via social media. Zo begin je 2025 met een goed voornemen niet alleen voor jezelf, maar ook voor mensen in nood.