Word vrijwilliger Doneer

Zo blijf je koel tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

Geplaatst op 07 juli 2017

Heerlijk, dat zomerse weer. Maar het kan deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse extra zwaar maken. Met deze tips loop jij vrijdag toch gewoon over de finish op de Via Gladiola.

1. Drink veel

Ook als je geen dorst hebt, moet je veel drinken. En dan liever geen bier; dat is meer iets voor na de finish. Houd het vooral bij water en drink minimaal twee liter per dag. Langs de route staan meerdere tappunten waar je je flesje bij kunt vullen.

Bouillon of een sportdrankje is ook een uitstekende keus. Hier zitten veel zouten en mineralen in en die heb je hard nodig.

2. Eet voldoende

Al die kilometers ga je niet redden op een lege maag, zeker niet bij warm weer. Zorg dat je eten voor onderweg hebt om bij te tanken. Denk bijvoorbeeld aan een energiereep of een zakje chips voor het zout.

3. Draag luchtige kleding en een hoofddeksel

Kies voor luchtige kleding van materiaal dat goed ademt, zoals katoen en linnen. Een hoofddeksel zoals een hoed of pet beschermt je tegen de zon en de warmte.

Pas ook op voor asfaltbrand. Daarbij zorgt de hitte van het asfalt ervoor dat je huid heet wordt en verbrandt. Hoe je dit voorkomt? Draag een lange broek. Zorg wel dat het een luchtige broek is.

4. Smeer je goed in

Op dagen als deze ben je zo verbrand. Smeer je in voor vertrek en zorg dat je extra zonnebrand bij je hebt voor onderweg. Lees hier of je oude zonnebrandcrème eigenlijk nog wel houdbaar is.

5. Zoek tijdens het wandelen de koelte op

Kom je langs een rij bomen waar je in de schaduw kunt lopen? Grijp je kans en zoek de koelte op. Plan ook regelmatig rustpauzes in en ga daarbij lekker in de schaduw zitten.

Toch door de hitte overvallen?

Dit moet je doen bij:

En vergeet niet: je staat er niet alleen voor! Wordt de inspanning je even teveel of zitten je voeten onder de blaren, dan staan 750 vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om je te helpen.

Natuurlijk wil je de Nijmeegse Vierdaagse uitlopen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dit zijn de vijf grootste beren op de wegen rond Nijmegen. 

Onderweg EHBO-tips bij de hand?

Meest recente berichten

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer