Word vrijwilliger Doneer

Vijf jaar na orkaan Irma: hoe gaat het nu met Sint-Maarten?

Geplaatst op 06 september 2022

Rondvliegende dakpannen, afgeknakte palmbomen en straten vol puin. De beelden staan nog vers in ons geheugen, toch is het deze week alweer vijf jaar geleden Sint-Maarten werd getroffen door orkaan Irma. Maar liefst 91% van de gebouwen raakte beschadigd en veel mensen waren alles kwijt. Rode Kruis-coördinator Carla Jonkers vertelt hoe het nu gaat op het eiland.

Hoe gaat het nu met Sint-Maarten?

“Het gaat gelukkig al beter met Sint-Maarten dan vlak na de orkaan, maar het eiland heeft de afgelopen jaren twee enorme klappen te verduren gehad. Niet alleen werd Sint-Maarten in 2017 compleet verwoest door Irma, ook werd het eiland begin 2020 hard geraakt door de coronapandemie. De toeristenindustrie, de grootste banenmotor op het eiland, kwam compleet stil te liggen. Veel mensen werden hierdoor geraakt in hun levensonderhoud.      

Het eiland is echter enorm veerkrachtig. De mensen op Sint-Maarten zijn in staat geweest om met hele moeilijke situaties om te gaan. Helaas hebben arme mensen en ongedocumenteerden weinig reserves of sociale vangnetten om op terug te vallen. Voor hen zijn de klappen extra hard aangekomen.”

meubels maken op Sint-Maarten van afvalhout na orkaan Irma Rode Kruis
Op de werkplaats van Waste2Work, een samenwerking van het Rode Kruis en Open House, leren cursisten meubels maken van afvalhout. Zo recyclen we het orkaanafval.

Wat heeft het Rode Kruis kunnen betekenen voor het eiland?

“Meteen na orkaan Irma heeft ons data-& digitalteam 510 op basis van de satelliet- en dronebeelden de schade in kaart gebracht: in welke wijken was de meeste hulp nodig? Op die plekken zijn we begonnen met de distributie van noodhulpgoederen. Zo kregen 26.701 mensen hulpgoederen en deelden we 16.888 voedselbonnen uit.

Na die eerste noodhulp hebben we gekeken waar nog meer behoefte aan was. Zo startten we een schoolmaaltijdenprogramma om ervoor te zorgen dat kinderen naar school gingen. Daarnaast hebben we psychosociale ondersteuning geboden om trauma’s te verwerken. Ook hebben we veel voorlichting gegeven om te zorgen dat een volgende orkaan minder impact heeft. We hebben bijvoorbeeld popmuziek ingezet om de eilandbewoners van de juiste informatie te voorzien.

Verder hebben we mensen natuurlijk geholpen met het herstellen van huizen. Hiervoor hebben we ook bouwvakkers opgeleid.”

Sint-Maarten noodhulp terugkoppeling september 2020
De hulp van het Nederlandse Rode Kruis in Sint-Maarten

Waarom zijn sommige huizen nog niet gerepareerd?

“Om een huis te kunnen repareren, hebben we een vergunning nodig van de eigenaar. De huizen die kapot zijn, zijn vaak niet van de mensen die er wonen. Daarom moeten we eerst uitzoeken wie de eigenaar van het huis is. Dat is een lastige zoektocht. Helaas zijn sommige huizen hierdoor nog niet gerepareerd.

Wel hebben reparaties gedaan bij huizen waarvan de eigenaar bekend was. In ruil voor het nieuwe dak voor de huiseigenaar, heeft de huurder van het huis huurkorting gekregen.”

huizen herbouwen na orkaan Irma Rode Kruis
Huizen herbouwen op Sint-Maarten

Hoe helpen we Sint-Maarten om zich voor te bereiden op een nieuwe ramp?

“Helaas is het waarschijnlijk dat Sint-Maarten vroeg of laat opnieuw te maken zal hebben met een natuurramp. We hebben er daarom voor gekozen om met de resterende donaties voor Sint-Maarten te blijven investeren in de crisisparaatheid. Door mensen zo goed mogelijk voor te bereiden op een nieuwe ramp, kunnen we de impact zo klein mogelijk houden.

We zorgen bijvoorbeeld dat er een crisismanagementplan is, dat er noodpakketten klaarliggen en dat vrijwilligers zijn getraind en weten wat ze moeten doen in geval van nood. Daarnaast hebben we de huizen zo duurzaam mogelijk teruggebouwd, zodat toekomstige orkanen minder gevolgen hebben voor de mensen op Sint-Maarten.

Ook geven we mensen trainingen ter voorbereiding op nieuwe rampen. Wat moet je doen als er de volgende keer een orkaan komt? Veel mensen, en vooral ook kinderen, hebben een enorm trauma aan de gebeurtenis. Het kan hen enorm helpen als ze weten wat ze voortaan moeten doen in geval van nood. In 2017 vertelde een jongetje me: “De volgende keer dat het gebeurt, dan weet ik wat ik moet doen. Ik pak mijn rugzak, stop daar mijn knuffels in en een zaklamp. Ik trek mijn stevige schoenen aan en dan gaan we naar de shelter.”

Meer over hulp aan Sint-Maarten

Jullie doneerden maar liefst €19,9 miljoen voor Sint-Maarten. Dit is een enorm bedrag. In het uitgebreide rapport lees je precies hoe we Sint-Maarten met dat geld hebben geholpen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?