Met de Olympische Spelen nog vers in ons geheugen, gaan we allemaal weer vol enthousiasme naar onze sportclubs. Ruim de helft van alle Nederlanders sport iedere week, en een groot deel daarvan is aangesloten bij een sportclub. Sporten is harstikke gezond, maar toch overlijden jaarlijks naar schatting 150 tot 200 mensen tijdens of vlak na het sporten aan hartfalen. Dit betekent dat het gemiddeld drie tot vier keer per week gebeurt. Direct overgaan tot handelen is dan cruciaal en kan zelfs levens redden op het sportveld. Deze vier redenen laten zien waarom EHBO-kennis op jouw sportvereniging zo belangrijk is.
1. Er zijn (heel) veel sportblessures
Wist je dat er wekelijks maar liefst duizend mensen op de Spoedeisende Hulp (SEH) belanden vanwege sportgerelateerde letsels? Dit toont aan dat sportblessures vaak voorkomen, dus hoogstwaarschijnlijk ook op jouw club. Dit kan van alles zijn: van een verzwikte enkel tot een vervelende hamstringblessure. In beide gevallen wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is, zodat de juiste hulp geboden kan worden. Met bredere EHBO-kennis kunnen clubleden snel en effectief eerste hulp verlenen bij deze veelvoorkomende incidenten.
2. EHBO-kennis op de sportclub kan levensreddend zijn
Dat sporten gezond is, weten we allemaal. Toch kent iedereen wel een verhaal over een voetballer of wielrenner die tijdens een wedstrijd plotseling in elkaar zakt door hartproblemen. Zoals Harrie, die tijdens een spinningles in elkaar zakte en van zijn fiets viel. “Tijdens de warming-up voelde ik me al niet helemaal lekker, ik was een beetje duizelig”, vertelt Harrie. Vanuit de staande houding valt hij ineens naar links van zijn fiets. Met zijn nek valt hij op de rand van het podium en blijft roerloos liggen. Maar liefst twaalf minuten is Harrie ‘dood’, totdat hij weer bij bewustzijn komt op de grond in de sportschool. “Toen ik mijn ogen opende, herinnerde ik me de duizeligheid en dacht dat ik was flauwgevallen.”
Het kunnen herkennen van een hartstilstand én het snel en correct uitvoeren van een reanimatie, samen met het beschikken over de juiste EHBO-kennis, kunnen dan het verschil maken tussen leven en dood.
3. Minder langdurige gevolgen
Hoe sneller je kunt handelen bij een ongeval, hoe sneller het slachtoffer er weer van herstelt. Door direct en op de juiste manier te handelen, kan de ernst en duur van de blessure aanzienlijk verminderen. Dit resulteert in een sneller herstel en minder langdurige gevolgen voor de sporter.
4. Veiliger gevoel op de sportclub
Weten dat leden van jouw club over uitgebreide EHBO-kennis beschikken, geeft jou en andere sporters een veilig gevoel. Het verhoogt het vertrouwen van sporters en ouders op de club. Leden zullen zich beter beschermd voelen, wetende dat er mensen aanwezig zijn die in noodgevallen de juiste hulp kunnen bieden.
Hoe handel je als iemand in elkaar zakt?
“Als iemand plotseling ineenzakt, controleer dan meteen of die persoon nog reageert door aan te roepen en op de schouders te drukken”, legt EHBO-instructeur Louise Schalkoort uit. “Bij geen reactie – iemand is dan bewusteloos – bel je direct 112. Zij gaan je verder begeleiden en zullen vragen om de ademhaling te controleren. Bij bewusteloosheid rijdt de ambulance al. Indien de persoon niet of niet goed ademt, start dan zo snel mogelijk met reanimeren door afwisselend 30 borstcompressies en 2 beademingen toe te passen. Laat ook zo snel mogelijk een AED halen, als deze aanwezig is.
Snel en accuraat handelen is cruciaal om de eerste minuten te overbruggen. Dit benadrukt het belang van EHBO-kennis, ook op sportclubs waar onverwachte situaties kunnen voorkomen. Het laat zien dat als mensen over de juiste vaardigheden beschikken, ze levens kunnen redden in noodsituaties. Iedere minuut telt in dit geval.”