Word vrijwilliger Doneer

Wanneer moet je reanimeren?

Geplaatst op 16 oktober 2022

Help! Er zakt plotseling iemand in elkaar. Enorm schrikken natuurlijk, en misschien weet je even niet wat je moet doen. Want wanneer moet je nu gaan reanimeren? Reanimatie-expert Hafid Kassmi legt het uit.

1. Als iemand bewusteloos is en geen ademhaling heeft

Als iemand in elkaar zakt, dan is het belangrijk om snel te beoordelen of een persoon bewusteloos is. Dit doe je door iemand duidelijk aan te spreken, vertelt Hafid. “Wees kort maar krachtig. Zo kun je bijvoorbeeld met een luide stem vragen: ‘Hallo, gaat het?’ Schud tegelijkertijd voorzichtig aan zijn of haar schouders. Dit doe je omdat iemand slechthorend of doof kan zijn.”

Krijg je geen reactie? Dan kun je ervan uitgaan dat het slachtoffer bewusteloos is. Bel of laat onmiddellijk 112 bellen, zet je telefoon op de luidspreker en laat een AED halen. Of je moet reanimeren, hangt ervan af of de bewusteloze persoon nog ademhaalt. Dit kun je checken door de volgende drie stappen te volgen:

Stap 1. Til de kin op door twee vingertoppen onder de kin te plaatsen.

Stap 2. Kantel het hoofd van het slachtoffer voorzichtig naar achter.

Stap 3. Luister of het slachtoffer nog ademt. Dit doe je door je oor vlak boven zijn/haar mond te houden. Ondertussen controleer je of de borstkas nog op en neer gaat.

Neem voor het controleren van de ademhaling maximaal tien seconden de tijd. Hoor en zie je binnen die tijd geen (normale) ademhaling? Start dan met de reanimatie.

2. Als iemand bewusteloos is en je twijfelt

Het kan zijn dat je niet zeker bent of iemand wel of niet ademt. Zeker in stressvolle situaties kan het lastig zijn om dit te zien of horen. Twijfel je? Dan is het belangrijk om toch met de reanimatie te starten en hiermee door te gaan tot de professionele hulp er is.

“Bij twijfel doen!”, benadrukt Hafid. “Niet starten met reanimatie bij een circulatiestilstand is namelijk altijd dodelijk.” Volgens de ervaren EHBO-instructeur zit er geen risico aan het reanimeren (mits op de juiste manier) van een persoon die ademt. “Begin je met borstcompressies bij een persoon die toch normaal blijkt te ademhalen, dan zal deze persoon tegenstribbelen en wakker worden.” Wachten of niets doen is gevaarlijker, legt hij uit. “Dit zijn kostbare seconden waar iemands leven vanaf kan hangen.”

3. Als iemand aan het gaspen is

Bij een circulatiestilstand is het niet altijd zo dat iemand helemaal niet meer ademt. Het kan zijn dat het slachtoffer een happende, luidruchtige of trage adembeweging maakt of onregelmatig naar lucht hapt. Dit wordt ook wel gasping of agonale ademing genoemd. Deze ademhaling doet vaak denken aan een vis op het droge die naar lucht hapt.

Veel mensen weten niet dat zo’n vreemde ademhaling kan wijzen op een hartstilstand. Een gevaarlijke situatie, volgens Hafid. Hij ziet het in de praktijk helaas vaak misgaan: “Veel mensen denken dat reanimeren niet nodig is omdat ze een ademhaling horen.” Een groot misverstand, betoogt hij, want gaspen komt vaker voor dan we denken.

Wil jij weten wanneer je moet reanimeren? Bekijk onderstaande video om het gaspen te herkennen.

Altijd voorbereid met de EHBO-app

Wil jij voortaan voorbereid zijn op noodsituaties? En bijvoorbeeld precies weten hoe en wanneer je moet reanimeren? Met onze gratis EHBO-app weet je altijd wat je moet doen bij een hartstilstand.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?