De Gazastrook is een van de meest gewelddadige en afgesloten gebieden ter wereld. Het leven is er, nu meer dan ooit, verschrikkelijk zwaar. Stel je voor dat je ook nog eens zwanger bent. Of voor je kinderen moet zorgen. In deze moeilijke realiteit worden vrouwen in Gaza extra hard getroffen door het voortdurende geweld. Dit is waarom.
1. Moeder zijn
Veel moeders in Gaza dragen de zorg van hun kinderen. Het voeden van het gezin is voor hen een ingewikkelde opgave. Doordat Gaza afgesloten is van de buitenwereld en er te weinig hulp binnen komt, is de toegang tot basisbehoeften zoals drinkwater, voedsel en medicijnen beperkt. Zelfs voor een fles water of een blikje voedsel, dat verre van voldoende is voor je hele gezin, moet je uren in de rij staan. Ondertussen blijf je voortdurend op je hoede voor de veiligheid van je kinderen.
Sinds het geweld in Gaza escaleerde, zijn er al duizenden mensen overleden of gewond geraakt, onder wie heel veel vrouwen en kinderen. Veel vrouwen zoeken met hun kinderen toevlucht in overvolle ziekenhuizen of scholen om zichzelf en hun kinderen te beschermen. Maar zelfs daar is veiligheid, hygiëne en voldoende water en voedsel moeilijk te waarborgen.
2. Onveilig bevallen
Volgens de Verenigde Naties zijn er 50.000 zwangere vrouwen in Gaza. Elke dag worden er 180 kinderen geboren. Het is een plek waar je geen enkel kind gunt om ter wereld te komen. Sommige vrouwen moeten bevallen in schuilplaatsen of op straat tussen het puin. Ook als je terechtkunt in een overvol ziekenhuis of vluchtelingenkamp, is dat nog steeds niet veilig.
Veel gezondheidsfaciliteiten zijn beschadigd of gesloten. In de nog werkende gezondheidscentra werken artsen met zeer beperkte medische middelen. Hierdoor neemt het risico op infecties en medische complicaties snel toe. Ziekenhuizen zijn overvol, patiënten worden in gangen geopereerd, terwijl er ook mensen in die gangen tijdelijk wonen, omdat ze hun huis zijn ontvlucht. Artsen werken dag en nacht en worden gedwongen om te opereren zonder pijnstillers of verdoving voor hun patiënten, soms zelfs met alleen het licht van een mobiele telefoon.
Dan is er ook nog de emotionele last van het geweld. In tijden van stress, hebben zwangere vrouwen een grotere kans op een miskraam, doodgeboorte of vroeggeboorte. Baby’s die te vroeg geboren worden hebben couveuses, beademingsmachines en infuuspompen nodig om te herstellen. Hiervoor is elektriciteit nodig, maar door grote brandstoftekorten is er maar weinig elektriciteit. Zonder zullen ze niet overleven.
3. Menstrueren midden in een conflict
Voorraden in apotheken en winkels slinken en ook hulpgoederen komen maar mondjesmaat Gaza in. Nog steeds bereikt de hulp het noorden van Gaza niet. Dit heeft gevolgen voor het aantal hygiëneproducten dat nog beschikbaar is, zoals maandverband en tampons. Dit creëert groot ongemak voor vrouwen die menstrueren.
Bovendien hebben veel vrouwen geen veilige en hygiënische toegang tot een toilet. Niet alleen door het gebrek aan schoon water, maar ook doordat veel van hen verblijven op een locatie waar ze het toilet moeten delen met vele anderen. Dit is zeer zorgwekkend: wanneer je tijdens de menstruatiecyclus niet in staat bent jezelf schoon te maken en geen toegang hebt tot sanitaire producten, loop je namelijk het risico op het ontwikkelen van infecties en kan dit zelfs leiden tot het toxische shocksyndroom. Dit is een zeldzame, maar ernstige aandoening veroorzaakt door bacteriële infectie, die snel medische aandacht vereist.
Het Rode Kruis in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever
Het escalerende geweld in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever lijdt tot een humanitaire catastrofe. Meer dan 2 miljoen levens van onschuldige burgers zijn in gevaar. Het Rode Kruis roept op tot het vrijlaten van alle gegijzelden, een veilige toegang voor onze hulpverleners tot de gehele Gazastrook en een aanhoudende stroom van hulpgoederen. De strijdende partijen moeten zich houden aan het humanitair oorlogsrecht.