Word vrijwilliger Doneer

Waarom wordt er weer gevochten in Syrië?  

Geplaatst op 14 maart 2025

De afgelopen dagen gaan er verschillende berichten rond over toenemend geweld in Syrië, waarbij duizenden mensen op de vlucht zijn. Het Rode Kruis maakt zich hier grote zorgen over en dringt er daarom bij alle betrokken partijen op aan om humanitaire hulp toe te laten. Maar wat is er precies aan de hand? 

14 jaar geleden brak er een hevig conflict uit in Syrië, waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen. Er zijn grote verwoestingen aan infrastructuur en huizen, en het land verkeerd in enorme economische crisis. Zeker 90 procent van de mensen leeft daarom op of onder de armoedegrens en heeft moeite om te voorzien in basisbehoeften, zoals voedsel. De aardbeving van februari 2023 verergerde dit, net als dat corona een grote klap was voor het land. Eind vorig jaar kwamen er honderdduizenden mensen terug naar Syrië, die eerder veiligheid zochten in Libanon, maar nu terug vluchtten vanwege het conflict daar. Nu escaleert het nadat de vorige overheid werd afgezet. Hierdoor leven duizenden mensen opnieuw in angst en wanhoop. 

Waar in Syrië vinden de gevechten plaats? 

De gevechten nemen vooral toe in het kustgebied, in het westen van Syrië. Hier vechten gewapende groepen en het overheidsleger een conflict uit. Vanuit de provincies Latakia en Tartous, waar de gevechten actief zijn, staken afgelopen dagen zo’n 100.000 mensen de grens over naar Libanon, op zoek naar veiligheid. 

Het Rode Kruis in Libanon helpt gevluchte mensen uit Syrië.
Het Rode Kruis in Libanon helpt gevluchte mensen uit Syrië.

Wie worden er getroffen? 

De humanitaire noden stijgen met de dag. Het gebied is moeilijk toegankelijk voor hulpdiensten, waardoor onduidelijk is hoeveel slachtoffers er precies zijn. Volgens de Verenigde Naties (OHCR) zijn honderden mensen gedood, onder wie families met vrouwen en kinderen. 

Het overgrote deel van mensen dat vlucht, zoekt veiligheid over de grens in Libanon. Mensen die daar niet naartoe kunnen, worden gedwongen een andere vluchtroute te nemen, en schuilen in de bergen. Dat brengt grote uitdagingen met zich mee, ook omdat hulpverlening deze gebieden moeilijk kan bereiken.  

De kaart van Syrië. In het rood de provincies Latakia (boven) en Tartous (onder).
De kaart van Syrië. In het rood de provincies Latakia (boven) en Tartous (onder).

Wat doet het Rode Kruis in Syrië en Libanon? 

In zowel Syrië als in Libanon is het Rode Kruis en de Rode Halve Maan actief. Op dit moment heeft de Rode Halve Maan in Syrië 25 teams met zeker 100 vrijwilligers gemobiliseerd om de getroffenen te ondersteunen, ondanks dat het er gevaarlijk kan zijn. Zij verlenen medische hulp en helpen bij het bergen van omgekomen mensen. Dankzij mobiele ziekenhuizen kunnen de vrijwilligers mensen in moeilijk bereikbare gebieden helpen met de juiste medische middelen. 

De Rode Halve Maan in Syrië helpt met stroomgeneratoren dat ziekenhuizen kunnen blijven functioneren.
De Rode Halve Maan in Syrië helpt met stroomgeneratoren dat ziekenhuizen kunnen blijven functioneren.

In Libanon werkt het Libanese Rode Kruis aan de grens met Syrië, waar mensen het land binnenkomen. Daar verlenen zij hulp, onder andere door het uitdelen van hulpgoederen. Denk daarbij aan dekens, pakketten met hygiëne-items en andere spullen die mensen dringend nodig hebben.  

Het Rode Kruis blijft zich de komende tijd inzetten voor mensen die getroffen worden door dit geweld, in Syrië en in Libanon. 

Meest recente berichten