Word vrijwilliger Doneer

“Wat doet het Rode Kruis in het conflictgebied?” Antwoord op jullie veelgestelde vragen over Israël/Gaza

Laatste update: 20 oktober 2023
Geplaatst op 16 oktober 2023

Sinds het escalerende geweld in Israël en de bezette gebieden krijgen we veel vragen. Hoe helpt het Rode Kruis daar? En kiest het Rode Kruis partij in dit conflict? Hieronder vind je het antwoord op veelgestelde vragen. 

Wat doet het Rode Kruis in het conflictgebied? 

Het Rode Kruis is actief in zowel Israël als in de bezette gebieden. Magen David Adom en de Palestijnse Rode Halve Maan – zoals de Rode Kruis-verenigingen daar heten – bieden medische en psychosociale hulp aan slachtoffers van het conflict en delen hulpgoederen uit. Hulpverleners vervoeren gewonde mensen met ambulances naar ziekenhuizen en zorgen voor voldoende bloeddonaties voor medische behandelingen. Daarnaast bieden we onderdak aan mensen die hun huis zijn verloren of ontvlucht en staan we klaar met hulpgoederen aan de grens in Egypte. 

Er gaan geruchten dat het Internationale Rode Kruis Gaza verlaat. Klopt dit? 

Nee, dit is niet het geval. Het Internationale Rode Kruis zorgt er op dit moment juist voor dat er meer medewerkers Gaza in komen. Zo zorgen we dat de medewerkers die al in Gaza zijn, de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Verschillende hulpverleners staan klaar om Gaza in te gaan, waaronder een mobiel medisch team, gezondheidsdeskundigen en specialisten op het gebied van water, hygiëne en voedselzekerheid. Zodra het mogelijk is, zullen zij het gebied ingaan. 

Kiest het Rode Kruis partij in dit conflict? 

Het Rode Kruis is neutraal en onpartijdig, wat ons in staat stelt om in conflicten te opereren. We praten met alle strijdende partijen om toegang te krijgen tot getroffen gebieden, veilig hulp te bieden en het humanitair oorlogsrecht uit te leggen. We maken geen onderscheid in wie we helpen en richten ons op humanitaire behoeften, ongeacht achtergrond, afkomst of politieke voorkeur. 

Is het veilig om hulp te verlenen nu? 

Onze hulpverleners blijven helpen in het gebied, onder zware omstandigheden, zonder elektriciteit en water, terwijl ze onder vuur liggen en er raketten worden afgevuurd. Helaas zijn er sinds de escalatie van het conflict meerdere hulpverleners, zowel van het Rode Kruis in Israël als in Gaza, omgekomen tijdens hun werk. Dit betreurt ons diep. Onze hulpverleners zijn bovendien de laatste die het gebied zullen verlaten, omdat ze hun patiënten niet willen achterlaten. Wij benadrukken dat humanitaire hulp altijd moet kunnen doorgaan en dat burgers en hulpverleners nooit een doelwit mogen zijn. 

Hoe is de situatie in Israël en Gaza? 

In Israël hopen mensen op de vrijlating van hun gegijzelde familieleden en brengen velen in angst hun dagen door in schuilkelders. In Gaza stevenen we af op een humanitaire catastrofe. De grenzen van Gaza zijn gesloten, wat de toegang tot humanitaire hulp bemoeilijkt. Schoon water, brandstof en voedsel raken op. Zonder elektriciteit lopen ziekenhuizen het risico in mortuaria te veranderen. 

Wat doet het Rode Kruis voor de gegijzelden? 

We roepen op dat alle mensen die gegijzeld zijn onmiddellijk moeten worden vrijgelaten. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) doet er alles aan om te kunnen helpen, ondanks de moeilijke veiligheidsomstandigheden. Het ICRC heeft contact met zowel Israël als Hamas en staat klaar om als neutrale tussenpersoon humanitaire bezoeken af te leggen en informatie te verstrekken aan de familieleden van de gegijzelden. Het bezoeken van gevangenen of gegijzelden is een belangrijk deel van het werk van het ICRC. Zij doen dit wereldwijd, aan beide zijden van een conflict. 

We weten dat veel mensen proberen opnieuw contact te leggen tijdens deze moeilijke situatie. Het ICRC heeft hiervoor een hulplijn. Voor contact in het Hebreeuws en Engels is het ICRC te bereiken via: + 972 3 5245286. Voor contact in het Arabisch: +972 8 283 2400. 

Hoe verlopen de gesprekken met Hamas en Israël over de vrijlating van de gegijzelden? 

Het Internationale Rode Kruis (ICRC), als neutrale en onpartijdige organisatie, voert deze gesprekken en spreekt rechtstreeks met Hamas op het hoogste niveau. De situatie van de gegijzelden is een van hun topprioriteiten. Ze stellen eisen om hen te zien en verzoeken dat de gegijzelden contact kunnen opnemen met hun geliefden. Het ICRC heeft ook duidelijk gemaakt dat we klaar staan om eventuele vrijlating te faciliteren.

Update 20 oktober: Het Internationale Rode Kruis heeft geholpen bij de vrijlating van twee gegijzelden door ze op te vangen en van Gaza naar Israël te brengen.

Wat moet er nu gebeuren? 

Het Rode Kruis dringt aan op de toegang van humanitaire hulp, waaronder water, voedsel, medische benodigdheden en brandstof. Ook moeten de overige gegijzelden onmiddellijk vrijgelaten worden, want dit is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. We roepen de strijdende partijen op zich aan dit recht te houden, omdat burgers en hulpverleners altijd bescherming verdienen. Als dit niet gebeurt, zal het lijden aan beide kanten alleen maar groter worden. 

Hoe kunnen Nederlanders helpen? 

We begrijpen dat mensen graag iets willen doen, ook al zitten ze ver weg. Je kunt bijdragen aan de humanitaire hulp door een donatie te doen via de website van het Rode Kruis of door geld over te maken naar rekeningnummer NL33INGB0000000881, onder vermelding van ‘Israël en de bezette gebieden’. Het geld wordt gebruikt voor hulp aan getroffen burgers in beide gebieden. 

Het Rode Kruis helpt

Mensen in Israël en de bezette gebieden hebben dringend hulp nodig. De escalatie van het conflict brengt vele levens van onschuldige burgers in gevaar. Het Rode Kruis zal blijven helpen, zonder partij te kiezen in het conflict.

Meest recente berichten

overstromingen Mexico

Hoe de zomer van 2024 de wereld onder water zette 

7 september 2024

Van Brazilië tot aan Jemen: overal ter wereld worden mensen getroffen door verwoestende overstromingen. En dat is niet alleen te wijten aan het regenseizoen. Het klimaat verandert en brengt steeds heftiger en onvoorspelbaarder weer. De gevolgen daarvan zijn overal voelbaar.

Lees meer