Het conflict in het Midden-Oosten heeft een ongekende humanitaire crisis veroorzaakt. Miljoenen mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël, Libanon en Syrië zijn afhankelijk van hulp voor voedsel, water en medische zorg. Maar hoe helpt het Rode Kruis daar? En kiest het Rode Kruis partij in dit conflict? Hieronder vind je het antwoord op deze en zeven andere veelgestelde vragen.
1. Wat doet het Rode Kruis in het conflictgebied?
Het Rode Kruis is actief in alle gebieden waar het conflict woedt. Rode Kruis-verenigingen ter plaatse bieden medische zorg en psychosociale hulp aan slachtoffers en delen hulpgoederen uit. Onze hulpverleners vervoeren gewonde mensen met ambulances naar ziekenhuizen, en zorgen voor voldoende bloeddonaties die nodig zijn voor medische behandelingen. Daarnaast bieden we onderdak aan mensen die ontheemd zijn en staan we klaar met hulpgoederen.
Hulpverleners van het Rode Kruis in het Midden-Oosten werken dag en nacht om levens te redden, vaak met gevaar voor eigen leven. Ondanks de voortdurende bombardementen en verwoeste infrastructuur blijven ze medische zorg bieden en essentiële goederen zoals voedsel, water, hygiënekits en tenten uitdelen. In Gaza zijn twee noodhospitalen gebouwd en negentien mobiele klinieken ingezet om de mensen in afgelegen en gevaarlijke gebieden te bereiken. Artsen voeren duizenden operaties uit, terwijl vaccinatieteams hard werken om de bevolking tegen polio te beschermen.
2. Kiest het Rode Kruis partij in dit conflict?
Het Rode Kruis is altijd neutraal en onpartijdig. Dit stelt ons in staat om in conflicten te opereren. We praten met alle strijdende partijen om toegang te krijgen tot getroffen gebieden, veilig hulp te bieden en het humanitair oorlogsrecht uit te leggen. We maken geen onderscheid in wie we helpen en richten ons op humanitaire behoeften, ongeacht achtergrond, afkomst of politieke voorkeur. Ons doel is: mensen in nood helpen.
3. Is het veilig om hulp te verlenen nu?
Onze hulpverleners blijven helpen in het gebied, onder zware omstandigheden, soms zonder elektriciteit en water, terwijl ze onder vuur liggen en er raketten worden afgevuurd. Helaas zijn er sinds de escalatie van het conflict meerdere hulpverleners omgekomen tijdens hun werk. Dit betreurt ons diep. Onze hulpverleners zijn bovendien de laatste die het gebied zullen verlaten, omdat ze hun patiënten niet willen achterlaten. We benadrukken dat humanitaire hulp altijd moet kunnen doorgaan en dat burgers en hulpverleners nooit een doelwit mogen zijn.
4. Hoe is de situatie in Israël en Gaza?
De escalatie van het geweld in Israël en de Gazastrook heeft aan beide kanten van het conflict het leven gekost van duizenden mensen, onder wie veel kinderen. Daarnaast raakten nog eens tienduizenden mensen gewond als gevolg van gevechten en bombardementen.
In Gaza is meer dan 85% van de bevolking ontheemd. De toegang tot gezondheidszorg is zeer beperkt en essentiële voorzieningen zijn zwaar beschadigd. Ook zijn er nog steeds mensen vanuit Israël in gijzeling genomen. Het Rode Kruis roept op tot het vrijlaten van alle gegijzelden, een veilige toegang voor onze hulpverleners tot de gehele Gazastrook en een constante stroom van hulpgoederen.
5. Wat is de situatie in Libanon?
Door de aanhoudende raketaanvallen leven mensen in Libanon in enorme angst. Huizen zijn verwoest en er zijn veel slachtoffers en gewonden. Scholen veranderen in opvangcentra en ziekenhuizen liggen overvol. Tienduizenden mensen zijn plotseling afhankelijk van humanitaire hulp. Duizenden families ontvluchten het geweld richting het noorden of steken de grens over naar buurland Syrië.
6. Wat doet het Rode Kruis voor de gegijzelden in dit conflict?
We roepen op dat alle mensen die gegijzeld zijn onmiddellijk moeten worden vrijgelaten. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) doet er alles aan om te kunnen helpen, ondanks de moeilijke veiligheidsomstandigheden. Het ICRC heeft contact met zowel Israël als Hamas en staat klaar om als neutrale tussenpersoon humanitaire bezoeken af te leggen en informatie te verstrekken aan de familieleden van de gegijzelden. Het bezoeken van gevangenen of gegijzelden is een belangrijk deel van het werk van het ICRC. Zij doen dit wereldwijd, aan beide zijden van een conflict.
Als neutrale en onpartijdige organisatie, voert het ICRC gesprekken en spreekt rechtstreeks met Hamas op het hoogste niveau. Daardoor is het de ICRC gelukt om de vrijlating van meer dan honderd gijzelaars te realiseren.
7. Wat moet er nu gebeuren?
Het Rode Kruis dringt aan op meer toegang in Gaza van humanitaire hulp, waaronder water, voedsel, medische benodigdheden en brandstof. Ook moeten de overige gegijzelden onmiddellijk vrijgelaten worden, want dit is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. We roepen de strijdende partijen op zich aan dit recht te houden, omdat burgers en hulpverleners altijd bescherming verdienen. Als dit niet gebeurt, zal het lijden alleen maar groter worden.
8. Vragen over Giro555
Per 10 oktober 2024 zijn we met de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 een actie gestart. Hiermee zamelen we geld in voor de slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten. Lees meer over de Giro555-actie.
Het Rode Kruis helpt
Zolang het geweld in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Libanon aanhoudt, blijven mensen de hulp van het Rode Kruis hard nodig hebben. Elke dag rijden honderden ambulances naar noodsituaties in deze gebieden. Hulpverleners blijven zich inzetten om levens te redden, ondanks dat ook zij geraakt worden door het conflict. Het Rode Kruis zal zich dan ook blijven inzetten, zonder partij te kiezen in het conflict.