Word vrijwilliger Doneer

Ambulances van Libanese Rode Kruis rijden af en aan om gewonden te helpen 

Laatste update: 30 september 2024
Geplaatst op 24 september 2024

Wat veel Libanese en Israëlische families al maanden vreesden, is nu een vreselijke werkelijkheid geworden. Er gaan raketaanvallen over en weer. In Libanon zijn binnen 48 uur zeker 558 mensen omgekomen en meer dan 1800 mensen gewond geraakt. Het was zelfs de dodelijkste dag in het land sinds 2006.

Hulpverleners van het Rode Kruis in Libanon werken met man en macht om levens te redden. Sinds maandagmiddag staat de telefoon op alle ambulanceposten roodgloeiend. Zij rijden met alle beschikbare ambulances af en aan om zo veel mogelijk slachtoffers te kunnen bereiken.

Ambulances rijden af en aan 

In het zuiden van Libanon rijden 112 ambulances om gewonde mensen naar ziekenhuizen te vervoeren. Ook vervoeren ze de lichamen van slachtoffers. Dankzij 12 bloedcentra van het Rode Kruis zijn er honderden bloedeenheden naar ziekenhuizen gebracht. Die zakken bloed kunnen levensreddend zijn voor de vele gewonden. Daarnaast helpen hulpverleners gevluchte families met matrassen, dekens, voedselpakketten en hygiënekits. Ze delen de hulpgoederen in heel Libanon uit in opvangcentra.  

Ook in het noorden van Israël verlenen we medische en eerste hulp aan gewonde mensen. Maandagavond werd een ambulance van het Rode Kruis in Libanon geraakt door bomscherven.

Verkeer op slot

Door de aanhoudende raketaanvallen leven mensen in Libanon in enorme angst. Veel huizen zijn verwoest en mensen proberen te vluchten voor het geweld. De wegen van de Libanese hoofdstad Beiroet staan overvol met auto’s die richting het noorden willen.

Escalatie van het conflict  

Ontelbaar veel mensen leven nu in grote angst. Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “Zoveel Libanese en Israëlische families vreesden hier al maanden voor. Het is nu de tragische realiteit geworden. In minder dan 48 uur zijn er zoveel doden, gewonden en vernietigingen. Zoveel mensen zijn op de vlucht geslagen. De strijdende partijen moeten alles op alles zetten om burgers en hulpverleners te beschermen.”  

Vluchten naar Syrië

Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht van Libanon naar Syrië. De Syrische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, biedt hulp aan de grens. Ze hebben meerdere humanitaire servicepunten opgezet, waar ze medische zorg en eerste hulp verlenen. Daarnaast delen ze water, maaltijden, dekens en kleding uit. Ook registreren hulpverleners mensen die de grens oversteken. Dit doen ze zodat families herenigd kunnen worden en mensen met een chronische ziekte of beperking de juiste hulp ontvangen.

Het Rode Kruis helpt

Mensen in Israël, Libanon en de bezette Palestijnse gebieden hebben dringend hulp nodig. De escalatie van het conflict brengt vele levens van onschuldige burgers in gevaar. Het Rode Kruis zal blijven helpen, zonder partij te kiezen in het conflict.

Wil je meer weten over Conflict?

cyberoorlog

Trollen en hackers: zo werkt vechten in een cyberoorlog

8 oktober 2024

Wanneer je aan oorlog denkt, zie je waarschijnlijk tanks, kanonnen en raketten voor je. Maar tegenwoordig speelt oorlog zich ook online af, waar hackers, trollen en gevaarlijke software worden ingezet als wapens. Hoe werkt zo’n cyberoorlog? En welke regels gelden er?

Lees meer