Het natuurijs ligt er op veel plekken prachtig bij en logisch dus dat je niet kan wachten om de schaatsen onder te binden! Maar wat nu als je tijdens je tocht plotseling door het ijs zakt? Dennis Bekius van de Reddingsbrigade geeft tips.
Als je zelf door het ijs zakt
1. Zoek naar een afwijkende kleur
“Kom je onder het ijs? Vroeger werd er gezegd dat als er sneeuw op het ijs lag, je op zoek moest gaan naar het lichte stuk ijs en als er geen sneeuw op lag, naar het donkere stuk. In de praktijk blijkt dat je die redenering onder water niet maakt. Dus nu zeggen we: zoek naar een afwijkende kleur.”
2. Let op je ademhaling
“Als je door het ijs zakt, schrik je eerst op door de kou. Dit heeft een effect heeft op je ademhaling. Probeer eerst je ademhaling onder controle te krijgen, je krijgt echt een schok door de kou.”
3. Probeer het ijs af te breken
“Probeer het ijs af te breken richting de kant totdat je erop kunt. Combineer dit met een krachtige beenslag en zet je af van de bodem als dat kan. Bij een klein gat kun je proberen jezelf op je rug te draaien en je af te zetten tegen de randen van het wak.”
4. Rol van het wak vandaan
“Ben je eenmaal op het ijs, dan kun je het best tijgerend of rollend bij het wak vandaan gaan. Probeer hierbij zo goed mogelijk je gewicht te verdelen.”
Als je iemand anders door het ijs ziet zakken
1. Ga zelf niet het ijs op
“Als je iemand anders door het ijs ziet zakken, dan ben je geneigd ernaartoe te gaan over het ijs. Maar dat is juist gevaarlijk. Hiermee loop je namelijk het risico dat je er zelf ook doorheen zakt. We zien zelfs weleens dat er dan nóg iemand achteraan gaat en dat er dan drie mensen in het wak liggen. Ga dus niet het ijs op en zeker niet het water in, maar probeer een droge redding te doen.”
2. Bel 112 of gebruik eigen hulpmiddelen
“Gebruik een tak, touw, aan elkaar geknoopte sjaals of jassen om iemand eruit te slepen. Heb je deze dingen niet of lukt het hiermee niet, bel dan meteen 112. Als zij komen, dan komen ze met speciale middelen waarmee ze makkelijk over het ijs kunnen en hun gewicht verdelen. Zoals een ladder, board en touwen. Zij kunnen wat dat betreft dan ook meer.”
Let op onderkoeling
Als iemand door het ijs is gezakt, kan hij onderkoeld raken. Probeer iemand daarom zo snel mogelijk droge kleding aan te trekken en wikkel hem of haar in een (reddings)deken.
Altijd de juiste tips bij de hand
Direct weten wat je moet doen als iemand in jouw omgeving onderkoeld raakt of een schaatsongeluk krijgt? Met de EHBO-app van het Rode Kruis heb je altijd de juiste informatie bij de hand. Wees voorbereid op een noodsituatie en download de app gratis!