Vrouwen in Zuid-Soedan staan voor grote uitdagingen. Ze worden gediscrimineerd, hebben beperkt toegang tot onderwijs en werk, en zijn vaak slachtoffer van seksueel geweld. Toch blijven ze strijden voor een betere toekomst. Dankzij financiële steun van het Rode Kruis krijgen zij de kans om een eigen bedrijf te starten en zo hun leven te veranderen. Op Internationale Vrouwendag delen drie van hen hun succesverhaal.
In de regio’s Terekeka en Aweil kregen honderden vrouwen 300 euro om in hun toekomst te investeren. Met dit startkapitaal begonnen zij een eigen bedrijf, waarmee ze niet alleen financieel onafhankelijk werden, maar ook hun gemeenschap versterkten.
Ayen begon een restaurant en veranderde haar toekomst: “Mijn kinderen kunnen nu naar school”
Ayen Akol (38) woont met haar zes kinderen in de regio Aweil in Zuid-Soedan. Voorheen had ze geen werk en maakte ze zich grote zorgen over hoe ze haar gezin moest onderhouden. Dankzij steun via cash van het Rode Kruis kreeg ze de kans om haar droom waar te maken: ze opende haar eigen restaurant. “De hulp heeft mijn leven veranderd. Met het geld dat ik verdien, kan ik mijn zieke kind naar het ziekenhuis brengen en voedsel kopen voor mijn kinderen.”
In haar restaurant serveert ze bonen, kip en gedroogde vis. De zaak loopt goed. “Ik verdien genoeg om mijn kinderen naar school te sturen,” vertelt Ayen trots. “Vroeger voelde ik me machteloos, maar nu heb ik mijn eigen inkomen en mijn toekomst in handen.”
Martina startte een winkel en verhuurt motoren: “Nu zorg ik zelf voor mijn familie”
Martina Pedi (30) is een alleenstaande moeder, die dankzij financiële steun van het Rode Kruis een kleine winkel heeft geopend. “Ik verkoop suiker, meel, bonen, olie, uien en zelfs snoep”, vertelt ze enthousiast. Voorheen moest ze anderen om hulp vragen, maar nu kan ze zelf haar gezin onderhouden. “Ik heb veel minder stress. Nu voed ik mijn kinderen gelukkig op. Ze eten goed en slapen op een veilige plek.”
Met de opbrengsten van de winkel heeft ze nog een slimme investering gedaan: ze kocht twee motoren. “Ik gebruik ze om goederen voor mijn winkel te vervoeren en ik bied ritten aan in het dorp”, legt ze uit. Deze extra inkomsten helpen haar niet alleen om haar kinderen te verzorgen, maar ook om haar oma te ondersteunen en haar huis te verstevigen. “Ik ben trots dat ik niemand meer om hulp hoef te vragen. Ik kan nu zelf voor mijn familie zorgen.”
Martina helpt ook anderen in haar dorp, juist omdat ze zelf weet hoe het is om hulp nodig te hebben. “Als ik mensen zie die honger hebben, geef ik voedsel, zodat ze kunnen eten.”
Ajok opende een theehuis: “Het is een plek voor de buurt om samen te komen”
Ook Ajok Bol Ngor, een moeder en ondernemer, kreeg zo’n 300 euro van het Rode Kruis. Ze investeerde het geld op verschillende manieren en spreidde zo haar kansen. “Met een deel van het geld kochten we zaden, die we bewaren voor het regenseizoen. We planten ze zodra het regent”, vertelt ze. Daarnaast opende ze een theezaakje, waar mensen uit de buurt samen komen om thee te drinken, maar ook om te praten en lachen.”
Ajok kocht ook een geit, zodat haar kinderen kunnen profiteren van de melk. “Met de melk kunnen we onszelf voeden, en de geit kan zich verder voortplanten. Ik hoop ooit met de opbrengsten een koe te kopen.”
Dankzij deze investeringen kan ze haar gezin verzorgen en het droge seizoen doorkomen. “Het heeft ons leven veranderd.”
Waarom helpen met cash werkt
“Deze verhalen laten de kracht van cashhulp zien”, vertelt Desmond Ongara van het Nederlandse Rode Kruis in Zuid-Soedan. “Met een financieel duwtje in de rug kunnen vrouwen een eigen bedrijf starten en een stabiel inkomen verdienen. Zo krijgen ze de vrijheid om zelf keuzes te maken over hun geld en beter voor hun gezin te zorgen. Dit vergroot hun zelfstandigheid en zeggenschap, doorbreekt traditionele rolpatronen en verbetert hun toegang tot onderwijs, zorg en werk.”
De hulp verandert daarmee volgens Desmond niet alleen het leven van de vrouwen zelf, maar versterkt ook hun gemeenschap. “Vrouwen zijn de ruggengraat van hun samenleving: ze zorgen voor hun gezinnen, runnen het huishouden en dragen bij aan de lokale economie. Wanneer vrouwen economisch sterker worden, groeit de hele gemeenschap mee.”
Het Rode Kruis in Zuid-Soedan
Het Nederlandse Rode Kruis werkt in Zuid-Soedan, met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en via het ECHO-PP-project, nauw samen met het Zuid-Soedanese Rode Kruis aan projecten op het gebied van gezondheidszorg, financiële hulp en toegang tot schoon water. We bieden niet alleen noodhulp, maar investeren ook in duurzame oplossingen die de veerkracht en weerbaarheid van vrouwen zoals Ayen, Martine en Ayok vergroten. Sterke vrouwen vormen immers de basis van een sterke samenleving. Wanneer zij sterker staan, groeit de hele gemeenschap.