Word vrijwilliger Doneer

Werk aan de winkel: de wereld is niet klaar voor een volgende pandemie

Geplaatst op 30 januari 2023

De wereld heeft een flinke klus voor de boeg: we zijn namelijk helemaal niet goed voorbereid op een nieuwe pandemie. Dat stelt het Internationale Rode Kruis (IFRC) op basis van twee rapporten die vandaag verschijnen. En dat is slecht nieuws, want geen enkele ramp heeft zoveel levens gekost als de COVID-19-pandemie. Het is belangrijk dat landen nu actie ondernemen om een nieuwe ramp te voorkomen.

Er kan geen aardbeving, tsunami of droogte tegenop: het enorme aantal doden dat in korte tijd is gevallen door de coronapandemie. Volgens de meest voorzichtige schattingen kwamen tot nu toe meer dan 6,5 miljoen mensen om het leven door COVID-19, oftewel bijna 1 op de 1.000 mensen. Bovendien werd bijna iedereen op aarde wel op enige manier door de pandemie geraakt. Of het nu was omdat een geliefde ziek werd, omdat je continu moest binnenblijven of omdat de economie van je land compleet instortte: bijna iedereen kreeg op een of andere manier met het virus te maken.

Nieuwe ramp voorkomen

Nu we weten hoe immens de gevolgen van een pandemie kunnen zijn, is het extra zorgelijk dat we niet goed voorbereid blijken op een volgende ziekte-uitbraak. Volgens twee onderzoeksrapporten die het Rode Kruis vandaag lanceert, is de wereld niet klaar om snel in te grijpen bij een nieuwe pandemie.

World Disasters Report en Everyone Counts Report

In het World Disasters Report en het Everyone Counts Report heeft IFRC een analyse gemaakt van de lessen die tot nu toe zijn getrokken uit de coronapandemie door andere organisaties, én door meer dan 180 Rode Kruis-verenigingen wereldwijd.

Volgens de analyse zijn drie zaken van belang bij de voorbereiding op een volgende pandemie:

  1. Om een volgende uitbraak te bestrijden, moet nu al worden gewerkt aan het opbouwen van vertrouwen. In landen waar de bevolking vertrouwen had in instituties en maatregelen, waren mensen meer geneigd om zich aan veiligheidsmaatregelen te houden en zich te laten vaccineren. Hierdoor kon het virus beter bestreden worden. Maar vertrouwen krijg je niet zomaar, hier moet je lange tijd aan werken en je moet het verdienen. Het is belangrijk dat landen daar nu al mee beginnen.
  2. Om een pandemie beter te bestrijden, moeten we ongelijkheid tegengegaan. In de meest kwetsbare gemeenschappen werden mensen extra hard geraakt door de pandemie. Dit kwam onder andere doordat de ziekte zich sneller kon verspreiden op plekken waar mensen dicht op elkaar leven onder slechte omstandigheden, en doordat de gezondheidssystemen het niet aankonden. Hierdoor vielen veel slachtoffers en kon het virus bovendien blijven rondgaan. Daarom is werken aan meer gelijkheid ook werken aan betere bestrijding van pandemieën.
  3. De meest effectieve manier om een uitbraak tegen te gaan, is op lokaal niveau. Lokale hulpverleners kennen de mensen uit hun stad of dorp, begrijpen hen en weten wat mensen nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat lokale hulpverleners een grote rol krijgen in de aanpak van een gezondheidscrisis, en dat niet slechts maatregelen van bovenaf worden opgelegd.

Aan de hand van deze conclusies zijn aanbevelingen voor landen opgesteld. Je vindt ze in het World Disasters Report. In het Everyone Counts Report lees je meer over de ervaringen van Rode Kruis-verenigingen bij het helpen tijdens de COVID-19-pandemie.

Als we ons nu niet gaan voorbereiden, wanneer dan wel?

Jagan Chapagain, hoofd van het Internationale Rode Kruis (IFRC), zegt naar aanleiding van de twee onderzoeken: “De COVID-19-pandemie moet een wake-upcall zijn en de wereldwijde gemeenschap aansporen om zich voor te bereiden op een volgende gezondheidscrisis. (…) De volgende pandemie kan al voor de deur staan. Als de ervaringen met COVID-19 niet zorgen dat we ons gaan voorbereiden, wat dan wel?”

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis heeft zich in meer dan 180 landen wereldwijd ingezet om de coronacrisis te bestrijden. Van vaccinaties tot voedselhulp en van ambulancediensten tot een arm om de schouders: onze hulpverleners waren er met de hulp die nodig was. Wereldwijd wisten we meer dan 1,1 miljard mensen te bereiken met onze coronahulp, waaronder in Nederland.

Wil je meer weten over Corona?