Word vrijwilliger Doneer

Zeg overheden aan de grens van Belarus en de EU, mogen wij er even door?

Geplaatst op 16 november 2021

In het grensgebied tussen Belarus (Wit-Rusland) en verschillende EU-landen zijn al minstens tien migranten omgekomen door de kou. Het Rode Kruis en andere humanitaire organisaties moeten onmiddellijk toegang krijgen om de migranten te helpen. Alleen zo kunnen we voorkomen dat er meer doden vallen.

De situatie op de grens van Wit-Rusland en verschillende EU-landen loopt behoorlijk uit de hand. Sinds 8 november zitten grote groepen migranten vast tussen twee grenzen. Ze willen oversteken van Belarus naar de Europese Unie, maar worden niet doorgelaten door de Poolse grenswachten. Ondertussen zitten ze vast in de vrieskou zonder voedsel, water of warme kleding.

Het is belangrijk dat organisaties als het Rode Kruis toegang krijgen tot deze mensen zodat we hen kunnen helpen. “De mensen op de vlucht hebben vaak nauwelijks iets bij zich, enkel de kleding die ze aan hebben. Ze hebben voedsel, medicijnen, toiletartikelen, kleding en beschermingsmiddelen tegen COVID-19 nodig,” zegt Andreas von Weissenberg, hoofd van het Internationale Rode Kruis in de regio Europa.

Af en toe toegang

Tot nu toe kregen we op een aantal plekken toegang tot de migranten. Zo mochten we in Belarus enkele keren levensreddende hulp geven aan mensen die honger hadden en onderkoeld waren.

Belangrijk is dat we structureel toegang krijgen tot de migranten, overal in het grensgebied. De migranten hebben recht op humanitaire hulp en op deze manier kunnen we voorkomen dat er meer slachtoffers vallen. “We moeten iedereen menswaardig behandelen,” benadrukt Von Weissenberg.

Verder is het belangrijk dat overheden zo snel mogelijk tot een oplossing komen voor het conflict waarvan migranten het slachtoffer worden. Von Weissenberg: “We willen een vreedzame, humane oplossing voor de situatie zien.”

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis zorgt in verschillende Europese landen voor humanitaire hulp aan migranten. Zo delen we voedsel, dekens, warme kleding en toiletspullen uit in Polen. Ook staan we in Belarus klaar met water, hygiënekits, schoenen en kleding, net als in Litouwen. Ook zorgen we daar voor psychosociale hulp en juridische bijstand. We willen ook graag de migranten helpen die vastzitten in het grensgebied tussen de verschillende landen.


Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?