Word vrijwilliger Doneer

“Help, ik zie niks!” Zo voorkom je beslagen brilglazen bij het dragen van een mondkapje

Geplaatst op 01 december 2020

Meer dan de helft van de Nederlanders draagt elke dag een bril. Maar met de mondkapjesplicht die vanaf vandaag geldt, kan je als brildrager op een probleem stuiten: beslagen glazen. Knap lastig om dan nog het bord op het perron te lezen, of om te zien of je in de supermarkt bij de mandarijnen of de sinaasappels staat. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je beslagen brilglazen kunt verhelpen bij het dragen van een mondmasker.

Tip 1: Zorg dat de bovenkant van het mondkapje goed aansluit

Je bril beslaat wanneer warme lucht via de bovenkant van het mondkapje op de koude brilglazen terechtkomt. Een oplossing kan dus zijn om te zorgen dat die warme lucht niet via de bovenkant van het masker ontsnapt.

Sommige mondmaskers hebben een buigbare metalen strip bij de neus. Door deze stevig om je neus heen te duwen en te zorgen dat het masker goed aansluit op je wangen, zorg je dat er minder warme lucht richting je brilglazen stroomt. Je kunt ook je bril iets lager op je neus zetten, en het mondkapje wat hoger optrekken. Zo vallen ze over elkaar heen en zorgt je bril zelf voor die afsluiting bij je neus. Zorg wel dat de onderkant van het mondmasker je kin blijft bedekken.

Ook met een pleister of een stukje tape kun je ervoor zorgen dat het mondmasker beter afsluit aan de bovenkant.

Tip 2: Zorg dat het masker beter past rond je oren

Ook rond je oren kun je een aanpassing maken die de kans op beslagen glazen verkleint. Door het elastiek niet recht om je oren te doen, maar deze eerst te kruisen, zorg je dat het masker beter aansluit. Let wel op dat er aan de zijkant geen gat ontstaat.

Tip 3: Je brilglazen behandelen

Net als dat we onze handen tijdens de pandemie extra wassen met water en zeep, kun je dit ook met je bril proberen. Je smeert dan de glazen in met een druppeltje zeep (afwasmiddel werkt hierbij het beste) en wrijft dit met een microvezeldoekje voorzichtig in. Zo creëer je een extra laagje over je bril, die het beslaan van het glas kan verminderen. Sommige opticiens menen trouwens dat dit niet goed zou zijn voor je bril. Zij raden aan om een speciaal middeltje te gebruiken tegen beslagen glazen.

Mondkapjesplicht

Vanaf 1 december is het dragen van een mondmasker voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht in publieke binnenruimtes. Denk dan bijvoorbeeld aan winkels, stations en scholen. Ook mensen met contactberoepen, zoals kappers, moeten verplicht een mondkapje dragen. Het mondmasker is geen vervanging voor het houden van afstand tot anderen, hygiënemaatregelen en het thuisblijven bij klachten.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?