Word vrijwilliger Doneer

De vijf meestgestelde vragen over mondkapjes

Geplaatst op 28 september 2020

Hoe werkt het ook alweer met die mondkapjes? Hoe draag je ze veilig en hoe kun je ze wassen? We geven antwoord op vijf veelgestelde vragen over mondkapjes.

1. Waarvoor is het mondkapje bedoeld?

Een niet-medisch mondkapje voorkomt dat druppeltjes zich door de ruimte verspreiden. Het kapje is vooral bedoeld om anderen niet ziek te maken, niet om jezelf te beschermen. Het mondkapje is geen vervanging voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en thuisblijven bij gezondheidsklachten.

2. Hoe gebruik ik een mondkapje?

Verder is belangrijk:

  • Blijf zoveel mogelijk van het mondkapje af terwijl je het draagt. Zet het mondkapje niet tussendoor op en af om te eten of drinken. De buitenkant van het kapje kan besmet zijn geraakt.
  • Omdat we mondkapjes bij voorkeur niet langer dan drie uur achter elkaar dragen, is het vaak handig om een extra kapje mee te nemen.
  • Bewaar schone en gebruikte mondkapjes apart van elkaar in afgesloten bakjes.
  • Zet geen mondkapje op bij kinderen tot 3 jaar. Mondkapjes zijn niet geschikt voor zeer jonge kinderen.

3. Kan ik een mondkapje ook stomen of strijken ter ontsmetting?

Je reinigt je mondkapje het beste door het te wassen op 60 graden. Van stomen, strijken of een paar dagen wegleggen zijn de resultaten niet onderzocht.

Beter is nog om een medisch mondkapje of wegwerpmondkapjes te gebruiken in plaats van een eigen gemaakt (stoffen) mondkapje.

4. Stel dat ik moet niezen in mijn mondkapje, wat kan ik dan het beste doen?

Ook met een mondkapje op, nies je het beste in je elleboog. Vervang daarna het mondkapje zo snel mogelijk. Het is sowieso handig om er altijd minimaal twee bij je te hebben. Was je herbruikbare mondkapje thuis op 60 graden. Ben je echt verkouden en moet je veel niezen? Blijf dan thuis.

5. Ik moet voor en na het gebruik van mijn mondkapje mijn handen ontsmet hebben. Maar hoe doe ik dat op stations?

Zorg dat je een handgel bij je hebt wanneer je reist met het openbaar vervoer. Eventueel kun je op een stationstoilet ook je handen wassen.

Wil je meer weten over Corona?