Word vrijwilliger Doneer

Thuiswerken: zo ben je jouw to-dolijst de baas en ga je tevreden de avond in

Geplaatst op 30 maart 2021

Je kent het wel: je wil vandaag een flinke dosis werk verzetten op je thuiswerkplek, maar in plaats daarvan zit je de hele dag naar de boom van de buren te staren alsof je daar op magische wijze blaadjes in kunt toveren. Aan het einde van de dag is de was gedaan, heb je een nieuwe kerstoutfit voor je kat besteld en ben je helemaal up-to-date over de relatie van André Hazes, maar je hebt veel minder werk verzet dan je wilde en daardoor ga je met een rotgevoel de avond in. Wat doe je eraan? Rode Kruis-psycholoog Esmée Pluijmers geeft negen tips om productiever te zijn tijdens het thuiswerken.

1. Begin de dag met beweging

Begin de dag met wat beweging. Maak bijvoorbeeld een wandeling of doe een sportlesje. Esmée: “Gedraag je als het ware alsof je naar je werk gaat. Ga daarbij het liefst ook even naar buiten. Na zo’n activiteit zit je vol endorfines en dopamine omdat je al iets gefixt hebt die dag. Dit geeft motivatie om te starten met je werk of studie!”

Door aan het begin van de dag even de deur uit te gaan, voelt het alsof je naar je werk gaat.

2. Kleed je aan alsof je de deur uitgaat

Door je aan te kleden, geef je jezelf een extra prikkel om scherp en productief te zijn. Esmée: “Dit blijkt bij tentamens ook zo te werken. Mensen die zich aankleden alsof ze de deur uitgaan, zijn mentaal beter voorbereid.”

3. Maak een to-dolijst met haalbare doelen

Maak een lijstje van dingen die je die dag af wilt hebben. Hou het klein:

  • Zet niet te veel items op je lijst.
  • Hou de verschillende doelen klein. Schrijf dus niet op dat je aan een heel project wilt werken, maar kies een klein onderdeel van het project dat je die dag af wilt hebben.

Esmée: “Juist het behalen van de doelen zorgt dat je de energie en motivatie hebt om door te gaan. Zorg daarom dat je doelen haalbaar zijn.”

Door jezelf aan te kleden alsof je buiten de deur gaat werken, ben je extra scherp.

4. Begin met de vervelendste klus

Op je to-dolijst staat bijna altijd zo’n klus waar je als een berg tegenop ziet. Begin daarmee, dan heb je die alvast gehad. Esmée: “Je hebt een soort batterij met wilskracht, en die raakt in de loop van de dag steeds verder leeg. Doe daarom de vervelendste taak eerst, dan is de kans het grootst dat je die afkrijgt.”

5. Zet notificaties uit en plan blokken in voor berichten

Word jij de hele dag afgeleid door e-mails of andere berichten? Zet je notificaties uit en plan op je dag een of twee speciale blokken in voor het beantwoorden van je berichten.

Esmée: “Begin de dag niet met je inbox, maar stort je juist met volle aandacht op die moeilijke taak. Als het werk het toelaat, plan het wegwerken van je mail dan in aan het eind van de werkdag. Als je aan het begin van de dag reageert, komen die mails vaak weer net zo hard terug. Dat kan demotiverend werken. En als mensen je echt nodig hebben, dan bellen ze wel!”

Door je notificaties uit te zetten, word je tijdens je werk niet steeds gestoord door e-mails en berichten.

6. Plan pauzes in

Vergeet niet om af en toe even pauze te nemen. Hier word je productiever van. Esmée: “Een aantal korte pauzes werkt over het algemeen beter dan een hele lange break. Je hebt tal van handige appjes en programma’s die je een reminder geven als het tijd is om pauze te nemen. Je kunt bijvoorbeeld eens de pomodoro-methode proberen.”

7. Zorg voor sociale interactie

Plan sociale momenten in met collega’s, vrienden of studiegenoten. Je kunt bijvoorbeeld allemaal op dezelfde tijd koffiepauze nemen en dan in je eigen buurt gaan wandelen terwijl je met elkaar belt. Dan wandel je toch virtueel even samen. Of haal met iemand een koffietje in het park. Ook de online bingo’s, vrijmibo’s, pubquizen en online biercantussen mogen natuurlijk niet ontbreken.

Esmée: “Door sociale interactie voelen we ons beter. En als je lekkerder in je vel zit, word je ook productiever. Het is dus oké om af en toe de tijd te nemen voor een sociale activiteit. Als jij je mentaal gezond voelt, dan is dit ook beter voor je werkgever. Zie het als dat praatje dat je normaal hebt bij de koffie-automaat.”

Als je thuiswerkt, is het extra belangrijk om ook de tijd te nemen voor sociale contacten.

8. Wees niet kwaad op jezelf als het niet lukt

De hele dag in huis werken of studeren is voor bijna iedereen lastig, en soms lukt het gewoon even niet. Word niet kwaad op jezelf en ga iets doen om te ontspannen en weer op te laden. Misschien gaat het later op de dag beter,  en anders lukt het de volgende dag weer.

Esmée: “Als je wat minder productief bent, ga dan niet vechten tegen jezelf. Dat kost alleen maar meer energie. Bovendien krijgen we de meest creatieve ingevingen op de momenten dat we even helemaal niets doen. Probeer dus los te laten en accepteer dat het soms niet lukt.”

9. Eindig de werkdag buiten

Esmée: “Door de dag ook te eindigen met een buitenactiviteit, doe je eigenlijk alsof je van je werk naar huis loopt. Dat helpt je om na je werk te ontspannen en het is gezond. Op die manier breng je ook een duidelijke scheiding aan tussen werk en privé.”

Lees meer over lekker in je vel zitten

Hoe zorg je dat je meer energie krijgt? En wat als je je onzeker voelt? We weten allemaal dat je goed voor je lijf moet zorgen, maar hoe zorg je voor je geest? Onze psychologen geven tips.

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer