Jaarverslagen

Jaarverslag 2018

In 2018 helpen we weer duizenden mensen in Nederland. Onze noodhulpteams en Ready2Helpers komen 68 keer in actie, variërend van evacuaties bij een brand, tot het verstevigen van dijken bij slecht weer en hulp bij zoekacties van vermisten. Miljoenen mensen wereldwijd hebben onze hulp ook in 2018 weer hard nodig vanwege een conflict, natuurramp of andere noodsituatie. In 2018 besteden we € 23,3 miljoen aan 146 noodhulpprogramma’s in 45 landen.

Hulp in Nederland

Helpen doen we niet alleen. Dat doen we natuurlijk met onze ruim 20.000 vrijwilligers die dag en nacht paraat staan om slachtoffers te evacueren, medisch te ondersteunen en om kwetsbare mensen beter voor te bereiden op noodsituaties. Maar ook met hulp vanuit de samenleving. Zoals de ruim 97.000 mensen die in 2018 een EHBO-certificaat bij ons hebben gehaald en de vele Nederlanders die onze gratis EHBO-app standaard op hun telefoon hebben staan. En de meer dan 40.000 mensen die zich inmiddels hebben aangemeld als Ready2Helper, ons burgerhulpnetwerk van mensen die oproepbaar zijn wanneer dat nodig  is. Zo wordt hulpverlenen steeds meer van ons allemaal.

Hulp wereldwijd

De Rode Kruis-beweging wereldwijd kan rekenen op de onvermoeibare inzet van 17 miljoen vrijwilligers. Zo bieden we hulp waar we kunnen. Voedsel, schoon drinkwater, onderdak en medische zorg redden levens.

Internationale noodhulp uitgelicht

De situatie in Jemen verslechtert verder en verder in 2018. Driekwart van de bevolking heeft dringend hulp nodig.

Op 28 september 2018 schrikt het Indonesische eiland Sulawesi op door twee aardbevingen en een vloedgolf die twee steden en enkele dorpen aan de kust overspoelt. Medische teams en reddingsteams van onze Indonesische collega’s gaan direct aan de slag om levens te redden en gewonden te helpen.

In de eerste twaalf maanden nadat in september 2017 orkaan Irma over Sint-Maarten raasde, krijgen meer dan 25.000 mensen noodhulpgoederen. De focus verschuift in 2018 naar hulp op de langere termijn.

In Syrië zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties ruim 13 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp na zeven jaar conflict. Miljoenen mensen zijn op de vlucht.

De Democratische Republiek Congo wordt getroffen door de ergste ebola-uitbraak in de geschiedenis van het land.

Communicatie en fondsenwerving

We zetten communicatie en fondsenwerving in om mensen in beweging te brengen; door hen te laten inzien dat respect voor elkaar en hulp hard nodig is en dat we die niet zonder
hen kunnen, of het nu gaat om een donatie in geld of in tijd, als vrijwilliger.

Lees hier het Rode Kruis Jaarverslag 2018€23.3 mln.

besteden we aan 146 noodhulpprogramma’s in 2018