Jaarverslagen

Jaarverslag

2017: een jaar van jubileum, reflectie en rampen

Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar. Ons jubileum is een jaar vol feest, met terugblikken, collector’s items, een heuse Rode Kruis-trein en een levensgroot rood kruis gevormd door onze vrijwilligers op het Binnenhof. Door de hele organisatie heen voelen we het, recht in ons hart. We zijn trots. Op wie we zijn en wat we betekenen voor mensen in nood.

Reflectie

Bij een terugblik op 150 jaar hulpverlening hoort ook reflectie. En dan kunnen we niet om een inktzwarte bladzijde uit onze geschiedenis heen, toen onze hulp uitbleef voor degenen die die hulp keihard nodig hadden. We maken in het jubileumjaar onze excuses aan de Joodse gemeenschap, de politiek gevangenen, en de Roma en Sinti voor de rol van het Nederlandse Rode Kruis tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Rampen

Ook in 2017 lijkt ons werk alleen maar in relevantie toe te nemen. De voortdurende schrijnende situatie in Jemen, Syrië en Zuid-Soedan, de hongercrisis in Afrika, overstromingen in Zuid-Azië en natuurlijk de verwoestende orkaan Irma op Sint-Maarten die de hele organisatie op scherp zet.

Ambities

Heden, verleden en toekomst. We nemen het allemaal mee in onze ambitie om dé humanitaire noodhulporganisatie te zijn. We brengen in 2017 nog meer focus aan in onze activiteiten en meten steeds beter wat de effecten van onze hulpverlening zijn. Een ambitie alleen betekent niet zo veel als het hart er niet in zit. En het verlangen om hulp te bieden. Dat is er altijd. We zijn hier om te helpen. Al 150 jaar.


€19.3 mln.

gaf Nederland voor hulp aan Sint-Maarten