Word vrijwilliger Doneer

Hans reanimeerde zijn teamgenoot: “Het is best heftig om te doen”

Laatste update: 23 september 2021
Geplaatst op 03 september 2020

Het is een mooie zondagmiddag. De wedstrijd is achter de rug en het veteranenteam van de Haagse voetbalvereniging HMSH blaast even stoom af in de kantine. “Ineens kwam iemand naar binnen gerend voor de AED. Een keeper was in elkaar gezakt op het veld.”

Hans (52) twijfelt geen moment. Hij rent naar de plek twee velden verderop waar een teamgenoot vecht voor zijn leven. “Ik zag dat een meisje al was begonnen met reanimeren. Maar het ging te voorzichtig, te oppervlakkig. Dit ging niet helpen. Later hoorde ik dat ze net op vrijdag haar BHV had gedaan. En op zondag gebeurde dit. Ze stond achteraf ook te trillen op haar benen. Dit zijn heftige dingen om mee te maken.”

Inmiddels heeft een flinke groep mensen zich verzameld om de jonge keeper. Hans pakt direct de regie. Als brandweerman is hij dit soort situaties gewend. Hij vraagt of een van de omstanders EHBO kent. Aarzelend steekt een man zijn hand op. Of hij ook wil beademen? Hans: “Hij twijfelde even, maar kwam toen toch in actie. Het is ook best wel wat om aan iemand te vragen. We hadden geen mondbescherming, niets. Je komt heel dicht bij iemand, dat is voor veel mensen een drempel.”

Hans plaatst de AED terwijl de andere omstander de beademing voor zijn rekening neemt. “De AED bleef adviseren om door te blijven reanimeren. Dan weet je het wel: dit is een hartstilstand.”

In leven houden

In totaal reanimeren beide mannen het slachtoffer bijna een kwartier. Hiermee houden ze hem in leven en geven ze het ambulancepersoneel de tijd om alle voorbereiding te doen om de reanimatie over te nemen. “Ik ben best veel gewend in mijn werk, maar dit verwacht je niet in je vrije tijd. En dan is het ook nog eens bekende, een jonge vent van 32 jaar, sportief en in de bloei van zijn leven.”

Uiteindelijk loopt het goed af met de teamgenoot van Hans. “Een dag later ben ik hem op gaan zoeken in het ziekenhuis. En daar zat hij, rechtop in zijn bed. Met een ICD in zijn schouder die met een schok kan ingrijpen bij gevaarlijke hartritmestoornissen.”

Wat was er gebeurd als Hans die dag direct na de wedstrijd naar huis was gegaan? Er waren omstanders met kennis van EHBO, maar is dat genoeg? Hans: “Ik ben echt onder de indruk van het meisje dat startte met reanimeren en de man die de beademing op zich nam. Het is best heftig om te doen. Weten wat je moet doen is één ding, maar het ook daadwerkelijk doen, is toch iets anders. Veel mensen vinden reanimeren eng. Ze durven geen kracht te zetten, bang dat je misschien iets beschadigt, of kneust. Wat zou helpen? Als jongeren op school zouden leren reanimeren. Dat het gewoon wordt, in plaats van iets engs.”

Is jouw sportclub voorbereid?

Wat Hans meemaakte op die bewuste zondagmiddag, was behoorlijk schrikken. Gelukkig wist Hans wat hij moest doen en waren de juiste spullen aanwezig. Is jouw sportclub klaar om EHBO te verlenen? In een levensbedreigende situatie, of bij een klein ongelukje of een blessure? Maak je klaar voor het nieuwe seizoen en download de handige gratis EHBO-checklist en -poster voor jouw sportclub.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?