Word vrijwilliger Doneer

Dringend meer geld nodig voor noodhulp aan getroffenen conflict Soedan

Geplaatst op 02 juni 2023

Zeven weken na het uitbreken van het conflict in Soedan zijn de middelen van het Soedanese Rode Kruis om mensen in nood te helpen, uitgeput. Het Rode Kruis doet daarom een noodoproep. De humanitaire organisatie heeft twee keer zoveel geld nodig om noodhulp in het Afrikaanse land te verlenen. Het gaat om 60 miljoen euro voor Soedan en 40 miljoen euro voor hulp aan buurlanden als Tsjaad, Zuid-Soedan en Egypte om mensen op de vlucht te helpen.

Extra steun is volgens het Rode Kruis hard nodig. De Soedanese bevolking kampt met grote tekorten aan voedsel en water. Voorraden raken op, terwijl de gevechten tussen de strijdende partijen doorgaan. De menselijke tol groeit met de dag.

Hulpverleners zelf ook slachtoffer
Het Soedanese Rode Kruis is met 40.000 vrijwilligers de grootste humanitaire organisatie in Soedan. Tot nu toe hebben vrijwilligers meer dan 40.000 maaltijden en voedselpakketten uitgedeeld, 24.000 medische behandelingen uitgevoerd en 740 gewonde mensen geëvacueerd. Daarnaast voert het Soedanese Rode Kruis veilige en waardige begrafenissen uit voor mensen die het leven hebben verloren.

Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “Vrijwilligers werken onvermoeibaar door om mensen te helpen, ondanks de gevaren en ondanks het feit dat ze zelf ook slachtoffer van het conflict zijn. Veel meer geld is nodig om het belangrijke werk van onze hulpverleners door te zetten.”

Voedsel, water en medische hulp
Met dat geld kan het Rode Kruis doorgaan met het uitdelen van water en voedsel, onderdak bieden aan mensen op de vlucht en eerste hulp en psychologische ondersteuning geven. In Soedan is nu een groot tekort aan medicijnen, voedsel, water en brandstof. Ziekenhuizen en woonhuizen zijn vernietigd, net als de energie- en waterinfrastructuur. Mensen hebben geen toegang tot contant geld en daarmee niet tot essentiële goederen en diensten.

Segaar: “Onze hulp kan voor mensen het verschil betekenen tussen leven en dood. Negen miljoen mensen zijn door het conflict getroffen, terwijl al bijna twaalf miljoen mensen humanitaire hulp nodig hadden.”

Buurlanden
Niet alleen Soedan, ook buurlanden Egypte, Tsjaad, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Ethiopië en Libië hebben hulp nodig. Segaar: “Meer dan 330.000 mensen zijn door het verwoestende conflict op de vlucht en vinden veiligheid in buurlanden. Hoe langer het conflict duurt, hoe meer mensen uit Soedan vluchten. Deze mensen zijn uiterst kwetsbaar. Het zijn voornamelijk vrouwen en kinderen en veel mensen zijn al voor de tweede keer op de vlucht voor geweld.”

Het Rode Kruis helpt in buurlanden met zogenoemde Humanitaire Servicepunten, om mensen op de vlucht te voorzien van medicijnen, eerste hulp, voedsel en psychosociale ondersteuningen. Ook delen ze simkaarten uit, zodat mensen contact kunnen opnemen met hun familie.

Mensen die de slachtoffers van het conflict in Soedan willen steunen, kunnen doneren op Giro 6868, via de website of overmaken op IBAN-nummer NL83INGB0000006868. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer