Iedere dag komen duizenden mensen in Afghanistan aan vanuit Pakistan. Velen woonden daar tientallen jaren, maar moeten nu gedwongen terug. Eenmaal in Afghanistan wacht hen bittere armoede. Meerdere gezinnen leven samen in tenten aan de grens, met vaak maar één maaltijd per dag. Het Rode Kruis is een van de weinige organisaties die er kan helpen.
In de afgelopen anderhalf jaar keerden zeker één miljoen mensen terug uit Pakistan. Het Rode Kruis ziet dat het aantal terugkeerders sinds april sterk stijgt: die maand ging het om tenminste 145.000 mensen. Hun situatie is dusdanig schrijnend dat het Rode Kruis met klem een noodoproep doet voor 27 miljoen euro om deze ramp te bestrijden. Daarmee wil de organisatie 525.000 mensen helpen.
Ondervoed, met vier gezinnen in een tent
Dagelijks arriveren nu ongeveer zesduizend mensen, onder wie veel vrouwen en kinderen. Aan de grens worden teruggekeerde mensen opgevangen in overvolle tentenkampen, waar tot wel vier gezinnen één onderkomen moeten delen. Gebrek aan schoon drinkwater, voedsel, sanitaire voorzieningen en medische zorg vormt een directe bedreiging voor hun gezondheid en veiligheid.
Homa Nader werkt in Afghanistan voor het Rode Kruis en bezocht een van de opvangkampen: “Onze vrijwilligers zien vrouwen en kinderen binnenkomen. Ze zijn uitgedroogd, ernstig ondervoed en hebben ziekten en infecties. Denk aan schurft, diarree en luchtweginfecties”, vertelt zij. Het Rode Kruis biedt medische eerste hulp en onderdak, maar het is verre van genoeg.
Kwetsbaar voor uitbuiting en ondervoeding
Diegenen die naar Afghanistan terugkeren, komen aan in een land dat hen weinig kan bieden. Werk, onderdak en toekomstperspectief vinden zij er niet. Kinderen worden het hardst getroffen. Velen hebben tijdens de tocht hun ouders verloren of raakten gescheiden van hun families. Zij zijn kwetsbaar voor uitbuiting, ondervoeding en ernstige ziekten. Nader: “De situatie, zeker voor kinderen, is echt zorgwekkend.”
Sinds 2021 is hulp voor Afghanistan sterk afgenomen, terwijl de noden alleen maar toenamen. Het land kampt met zware economische problemen, raakte geïsoleerd en krijgt daarbovenop de ene na de andere natuurramp te verduren, van droogte tot aardbevingen en watersnood. Daarom is langdurige steun voor Afghanistan nodig, om een verdere humanitaire ramp af te wenden.
Die hulp omvat voedsel, drinkwater, medische zorg, onderdak én structurele ondersteuning, zoals beroepsopleidingen, financiële hulp en herintegratie in de samenleving voor diegenen die terugkomen.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder