Het Rode Kruis in Israël bereidt zich voor op escalatie van het geweld in het noorden van het land. De hulporganisatie roept mensen op voorbereid te zijn op een noodsituatie, zoals een totale black-out, die zeker 72 uur duurt. Hulpverleners bellen mensen op en vragen of zij voedsel, water en medicijnen in huis hebben. Ze bieden ook EHBO-cursussen, zodat mensen elkaar levensreddende hulp kunnen bieden.
Daarmee wil Magen David Adom, zoals het Rode Kruis in Israël heet, klaarstaan als het geweld in het noorden verder escaleert. De hulporganisatie is op het ergste voorbereid, sinds daar 9 maanden geleden zo’n 90.000 mensen werden geëvacueerd vanwege aanhoudende aanvallen.
Achterblijven in moeilijke omstandigheden
Toch was niet iedereen in staat om zomaar zijn spullen te pakken. Alles achterlaten betekende voor sommigen dat zij geen inkomen meer hebben, of dat ze meer kosten maken omdat ze ergens anders wonen. Ook ouderen kozen er vaker voor om niet weg te gaan. Het Rode Kruis blijft in de regio, om de ambulances te beheren voor gewonden en zieke mensen en voor als het conflict verder escaleert.
Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, bracht een bezoek aan de plaats Kiryat Shmona, in het noorden van Israël aan de grens met Libanon. Hij vertelt: “Het is nu grotendeels een spookstad. Er woonden hier 22.000 mensen, maar de winkels zijn nu dicht, de straten leeg.”
“Ver weg van hun familie bemensen Rode Kruis-hulpverleners dag en nacht de ambulancedienst voor de achterblijvers of als er gewonden vallen. Om de vijf minuten gaat er een alarm af op een telefoon: drone op twee minuten afstand. Een paar seconden daarna een explosie. In deze beklemmende situatie bereiden onze hulpverleners zich voor op het ergste scenario: veel meer bombardementen, mensen voor langere tijd in de schuilkelders en grote aantallen gewonde mensen. Niemand hoopt het, maar iedereen vreest ervoor.”
Kogels tussen de kinderboeken
Naast Kiryat Shmona bezocht Goossens ook de verlaten kibboets Be’eri aan de grens met Gaza: “Je ziet dat het conflict voor gigantisch veel menselijk leed zorgt. Ik stond in een kibboets die op 7 oktober met barbaars geweld is aangevallen. Je ruikt de brand nog in de huizen. Tussen de kleding en kinderboeken liggen kogels. Ik sprak met hulpverlener Ofir, wiens vriendin die dag werd gedood, terwijl ze hulpverleende aan gewonden. We stonden in het kamertje waar zij om het leven kwam, met tranen in onze ogen. Ondertussen hoor je op de achtergrond de bombardementen in Gaza. Het is zo onwerkelijk.”
‘Alles om het leven dragelijker te maken’
Goossens was daarnaast op de Westelijke Jordaanoever. Ook dat maakte indruk: “Daar zag ik wat het geweld, de spanningen en de dagelijkse ellende met mensen doen. Die ellende escaleerde sinds 7 oktober. Het raakt hen mentaal, economisch en ook fysiek. Medische hulp bereikt mensen vaak niet op tijd bereikt, mannen, vrouwen en kinderenraken gewond door aanvallen. Het is echt naar.
De Palestijnse Rode Halve Maan helpt hen. Ze hebben er hun eigen ziekenhuizen en ambulances en geven weerbaarheidstrainingen aan vrouwen, of organiseren activiteiten voor kinderen. Alles om het leven wat dragelijker te maken.”
Er is maar één oplossing
Het geeft aan dat het conflict, dat zo duidelijk zichtbaar is in Gaza, veel verder reikt. “De humanitaire ramp die zich in Gaza afspeelt na meer dan 250 dagen geweld en ellende, is onvoorstelbaar”, zegt Goossens. “Bijna een kwart van de bevolking heeft ernstige honger. Dan heb je het ook over zwangere vrouwen die ernstig ondervoed zijn en kinderen die maandenlang veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. En dan nog de zinderende hitte, terwijl er een groot tekort aan drinkwater is. Mensen drogen uit en er breken ziektes uit door vervuild water.”
Volgens het Rode Kruis is er maar één oplossing: een einde aan het geweld. De hulporganisatie roept op tot directe vrijlating van de gegijzelden en ongehinderde en structurele toegang om mensen in Gaza hulp te bieden. Dat is de enige humane oplossing.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder