Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: onze hulpverleners worden gedood, waarom kan het de wereld niets schelen?

Geplaatst op 05 december 2024

Hulporganisatie organiseert manifestatie voor 38 omgekomen collega’s bij Tweede Kamer

Het Rode Kruis roept op tot meer publieke en politieke aandacht voor het dodelijke jaar voor hulpverleners. 2024 is het gevaarlijkste jaar om hulpverlener te zijn. Niet eerder kostte het redden van levens zoveel mensenlevens: ten minste 285 hulpverleners kwamen al om door geweld. Het Rode Kruis verloor 38 collega’s, de meesten in Gaza en Soedan. Donderdagochtend 5 december tussen 11 en 12 uur organiseert de hulporganisatie daarom een manifestatie en herdenking bij de Tweede Kamer.

Harm Goossens, directeur van het Rode Kruis: “Dit zijn mensen die op weg waren om voedsel te brengen naar uitgehongerde kinderen. Die in een ambulance reden om levensreddende hulp te bieden. En naast levensredders, zijn het ook nog vaders, moeders, broers en zonen. Terwijl hulporganisaties van de daken schreeuwen dat hulpverleners nóóit een doelwit mogen zijn, blijft het op het internationale toneel stil. Waarom kan het de wereld niets schelen? We hebben iedereen – en vooral de politiek – nu harder nodig dan ooit.”

Overal ter wereld herdenken
Het Rode Kruis organiseert vandaag, op 5 december, wereldwijd een manifestatie en herdenking. Van Nigeria tot Griekenland, van Singapore tot Panama. In Nederland staan 100 vrijwilligers en medewerkers bij de Tweede Kamer. Uniek, want de hulporganisatie organiseert vanwege de neutrale en onpartijdige rol vrijwel nooit een protest.

Goossens: “Onze hulpverlening staat onder druk door dit geweld. Gisteren nog werd een hulpverlener in Gaza in zijn borst geschoten. Als wij ons werk niet veilig kunnen doen, krijgen mensen in Gaza minder levensreddende medische hulp, krijgen mensen in Soedan minder voedselhulp. Dat accepteren we niet. Elke keer dat een hulpverlener wordt gedood, betekent het dat er één iemand minder is om zich in te zetten voor een ander. Een aanval op hulp is een aanval op hoop.”

Niet schieten
Het Rode Kruis roept iedereen op om zij aan zij met hen te staan in de bescherming van hulpverleners. Zowel het publiek, als de politiek. Want zelfs in een oorlog gelden regels en betekent het embleem van het Rode Kruis ‘niet schieten’. Of het nu staat op een ziekenhuis, jas of ambulance, het zorgt ervoor dat de hulporganisatie altijd en overal mensen kan helpen. Toch lijkt er minder respect voor decenniaoude regels die humanitaire hulpverleners beschermen. De waarde van het humanitair oorlogsrecht devalueert.

Goossens: “Het Rode Kruis kan dat niet oplossen. Daar hebben we de overheid voor nodig. Zij heeft grote invloed over de grens. Gebruik die en wees voorvechter van het internationaal en humanitair recht. Vraag waarom hulpverleners worden gedood. En wijs strijdende partijen vaker en uitdrukkelijker op hun verplichting om onze mensen te beschermen, zowel voor als achter de schermen. Dat is een morele, maar ook een grondwettelijke plicht.”

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten