Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Nederlanders nauwelijks bewust van risico’s storm

Geplaatst op 03 januari 2018

Nederlanders zien weinig risico’s in storm en bereiden zich niet altijd even grondig voor op stormachtig weer. Bijna 67 procent van de Nederlanders denkt geen extra risico’s te lopen wanneer het stormt. Ruim de helft van Nederland gaat dan ook gewoon door met de dagelijkse bezigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis. De hulporganisatie geeft vandaag extra tips vanwege het stormachtig weer. Met goede voorbereiding kunnen ongelukken voorkomen worden.

Ruim de helft van Nederland parkeert zijn auto, motor of fiets gerust onder of dichtbij bomen tijdens een storm. Tegelijkertijd sluit 83 procent van Nederland wel deuren en ramen. De helft van de Nederlanders zorgt ervoor dat zij genoeg boodschappen in huis hebben om de dag door te komen.

Losliggende spullen

Niet iedereen is zich bewust van de gevaren van losliggende spullen. Minder dan de helft van Nederland denkt eraan om losse voorwerpen als tuinmeubilair of plantenpotten vast of binnen te zetten bij hevige wind. Het grootste gedeelte van de Nederlanders maakt zich niet druk om hun dak. Tien procent checkt of dakpannen van de woning nog goed liggen.

Goed voorbereid

Het KNMI voorspelt voor vandaag zware tot zeer zware windstoten. Het Rode Kruis geeft via sociale media tips om de storm zonder problemen door te komen. Zo adviseert de organisatie losse spullen van balkons en tuinen op te bergen en te checken of de schutting en zaken als zonneschermen goed vast zitten. Ook is het verstandig om jouw voertuig op een slimme plek te parkeren; uit de buurt van bomen.

En ook al regent het hard, schuilen voor de regen onder een boom is tijdens storm niet verstandig. Mocht iemand onverhoopt toch geraakt worden door een vallende tak, dan is via de EHBO-app van het Rode Kruis snel te vinden wat je moet doen bij bijvoorbeeld een hoofdwond of snijwond.

Noot voor de redactie/Niet ter publicatie:
Meer informatie over de voorbereiding op storm is te vinden op https://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/wat-te-doen-bij-storm/. Ook kunt u contact opnemen met woordvoerder Iris van Deinse via 06-12894923 of ivandeinse@redcross.nl.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer