Wat te doen bij storm?

Tips bij storm

Elk jaar is het wel een paar keer raak door fikse stormen. Takken die afbreken, bomen die omwaaien of dakpannen die van de daken vliegen. Weet jij wat te doen om zo’n storm zonder problemen te doorstaan?

Bereid jezelf goed voor

Bijna 67% van de Nederlanders denkt geen risico te lopen bij storm. Toch zorgen fikse windstoten voor bijvoorbeeld rondvliegende spullen die schade en ongelukken kunnen veroorzaken. Het beste is om binnen te blijven. Daarnaast is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden:

  • tuinmeubilair dat buiten staat kan je het beste opbergen. Net als losse potten of achtergebleven parasols.
  • zorg dat rolluiken, markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn;
  • de schutting is een windvanger. Controleer of deze goed vast staat;
  • haal je boodschappen vast in huis;
  • sluit ramen en deuren goed.

Voertuig

Het is slim om je auto tijdens een storm uit de buurt van bomen te parkeren. Het liefst ook uit de buurt van daken waar dakpannen vanaf kunnen vliegen. Zet je fiets ergens stevig aan vast zodat deze niet kan wegwaaien of omvallen.

Zorg ook voor je buren

Met de tips hierboven zit jij er tijdens de storm veilig. Maar hoe staat het met je oude, alleenstaande buurvrouw? Als jij op pad gaat voor de boodschappen, vraag dan of je ook voor haar iets mee kunt nemen en check met de tips hierboven of ook zij goed voorbereid is tegen storm.

Toch naar buiten?

Soms is het onvermijdelijk en moet je echt de deur uit.

Ga je met de auto? Met deze tips vergroot je jouw veiligheid:

  • Verminder je snelheid en vergroot de afstand met medeweggebruikers. Zo heb je meer tijd om te anticiperen op gevaarlijke situaties.
  • Houd twee handen aan het stuur, maar verkramp niet. Zo reageer je het beste op windstoten die jouw auto opzij duwen.
  • Vrachtwagens passeer je het beste zo rustig mogelijk, omdat jouw auto vaak reageert op de luwte van een truck.

Als je met het openbaar vervoer reist, houd dan rekening met langere reistijden en extra overstappen. Zorg er dus voor dat je wat extra’s te eten en drinken bij je hebt en dat je telefoon goed is opgeladen. Een powerbank kan je redding zijn, zodat je het thuisfront op de hoogte kunt houden van je vorderingen

3 doden

in Nederland door de westerstorm op 18 januari 2018