Wat te doen bij storm?

Tips bij storm

Takken die afbreken, bomen die omwaaien of dakpannen die van de daken vliegen. Elk jaar is het wel een paar keer raak door fikse stormen. Weet jij wat te doen om zo’n storm zonder problemen te doorstaan?

Bereid jezelf goed voor

Bijna 67% van de Nederlanders denkt geen risico te lopen bij storm. Toch zorgen fikse windstoten voor bijvoorbeeld rondvliegende spullen die schade en ongelukken kunnen veroorzaken. Bereid jezelf daarom goed voor:

  • check of je dakpannen en dakgoten vastzitten;
  • heb je tuinmeubilair buiten staan? Dan is het nu het moment om dit goed op te bergen. Net als losse potten, of achtergebleven parasols.
  • zorg dat rolluiken, markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn;
  • de schutting is een windvanger. Controleer of deze goed vast staat;
  • haal je boodschappen vast in huis;
  • sluit ramen en deuren goed.

Voertuig

Ruim de helft van de Nederlanders parkeert zijn auto of motor gerust onder een boom tijdens een storm. Beter is het je auto slim te parkeren: uit de buurt van bomen en liefst ook van daken waar dakpannen vanaf kunnen vliegen. Zet je fiets stevig vast aan iets zodat ie niet kan wegwaaien of omvallen.

Zorg ook voor je buren

Met de tips hierboven zit jij er tijdens de storm droogjes bij. Maar hoe staat het met je oude, alleenstaande buurvrouw? Als jij op pad gaat voor de boodschappen, vraag dan of je ook voor haar iets mee kunt nemen.

Toch naar buiten?

Soms is het onvermijdelijk en moet je echt de deur uit. Ga je op de fiets, pomp je banden dan goed op, zodat je band minder veert en de weerstand laag blijft. En zorg ervoor dat je strak in het pak zit. Losse regenjacks kunnen alle kanten op waaien en als parachute werken. Uiteraard laat je je paraplu thuis.

Ga je met de auto? Met deze tips vergroot je jouw veiligheid:

  • Verminder je snelheid en vergroot de afstand met medeweggebruikers. Zo heb je meer tijd om te anticiperen op gevaarlijke situaties.
  • Houd twee handen aan het stuur, maar verkramp niet. Zo reageer je het beste op windstoten die jouw auto opzij duwen.
  • Vrachtwagens passeer je het beste zo rustig mogelijk, omdat jouw auto vaak reageert op de luwte van een truck.

Als je met het openbaar vervoer reist, houd dan rekening met langere reistijden en extra overstappen. Zorg er dus voor dat je wat extra’s te eten en drinken bij je hebt en dat je telefoon goed is opgeladen. Een powerbank kan je redding zijn, zodat je het thuisfront op de hoogte kunt houden van je vorderingen.

3 doden

in Nederland door de westerstorm op 18 januari 2018