Met praktische informatie over coronavaccinaties, onderdak, medische zorg, juridisch advies, veiligheid en voedselhulp
Het Rode Kruis helpt met een innovatief totaalpakket ongedocumenteerden en migranten die nieuw zijn in Nederland. De hulporganisatie merkte in de coronacrisis dat deze groepen behoefte hebben aan een veilige, digitale plek met praktische informatie over corona, onderdak, medische zorg, juridisch advies, veiligheid en voedselhulp. Naast de WhatsApp-Hulplijn en boodschappenvouchers biedt het Rode Kruis nu ook via de website https://helpfulinformation.redcross.nl praktische informatie over hulp in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Almere en Lelystad. “Vanaf deze week worden kwetsbare migranten in grote delen van het land gevaccineerd. Het is belangrijk dat ze een prik kunnen halen zonder zich zorgen hoeven te maken over hun status”, vertelt Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis.
Daarbij kunnen de mensen zelf kiezen naar welke locatie zij gaan, bijvoorbeeld naar een bestaande GGD-locatie of naar een speciaal voor de doelgroep ingerichte plaats. De ongedocumenteerden en nieuwe migranten hoeven zich niet per se te registreren, maar kunnen ook anoniem een vaccin halen.
In Almere was bij wijze van uitzondering afgelopen weekend een speciale locatie ingericht: een kerk die veel bezocht wordt door Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse migranten en ongedocumenteerden. Het Rode Kruis, de GGD en de kerkgemeenschap sloegen daarbij de handen ineen en na de kerkdienst konden zo’n dertig kwetsbare migranten een vaccinatie krijgen. Bright Antwi van de kerk: “Ik weet zeker dat deze mensen niet naar een gewone vaccinatielocatie zouden gaan. De angst voor autoriteiten zit erg diep. Bovendien zijn veel ongedocumenteerden zeer honkvast, ze durven niet zomaar naar een andere plaats te gaan. Wat dat betreft is de website helpfulinformation een godsgeschenk. De informatie is specifiek gericht op wat er in ‘hun’ stad mogelijk is, of mensen nu een warme maaltijd zoeken of een dak boven het hoofd.”
Human centered design
Van den Berg van het Rode Kruis: “Ons data- en digitale team 510 heeft deze hulpverlening ontwikkeld aan de hand van human centered design. En in nauwe samenwerking met de doelgroepen. Ongedocumenteerden en migranten die net nieuw zijn in Nederland hebben bijna allemaal een smartphone én grote behoefte aan praktische en vooral laagdrempelige informatie. Bij voorkeur afgesteld op de eigen omgeving. Helpfulinformation.redcross.nl biedt daarom per stad in het Engels informatie over coronavaccinaties, onderdak, medische zorg, juridisch advies, veiligheid en voedselhulp. Met helpfulinformation.redcross.nl en de WhatsApp-Hulplijn +31 6 144 587 81 hebben de ongedocumenteerden en nieuwe migranten de meest noodzakelijke informatie letterlijk binnen handbereik, en hoeven ze niet langs talloze organisaties en loketjes.”
Hulp in Amsterdam, Utrecht, Lelystad, Almere en Den Haag
Behalve Amsterdam is nu ook informatie beschikbaar over hulp in Utrecht, Lelystad, Almere en Den Haag. Naast de website kunnen de migranten eventueel boodschappenvouchers krijgen of direct contact met het Rode Kruis via de WhatsApp-Hulplijn. Van den Berg: “Ook over de boodschappenvoucher waren de reacties overwegend positief. Normaal verstrekken we boodschappenkaarten. Maar voor deze groep hebben we met hulp vanuit het bedrijfsleven speciale online vouchers laten maken. Zodat ze zich niet nodeloos hoeven te verplaatsen middenin de pandemie. Via onze partnerorganisaties bepalen we wie er voor de voucherhulp in aanmerking komt. Deze mensen kunnen zich vervolgens digitaal bij ons aanmelden. Daarna krijgen ze via WhatsApp elke week voor een vast bedrag een voucher toegestuurd waarmee ze zelf in de supermarkt boodschappen kunnen doen. En wie behoefte heeft aan een-op-eencontact of meer hulp, kan ons via de WhatsApp-Hulplijn bereiken.”
Overlevingskansen vergroten
John was een tijdje ongedocumenteerd. Hij weet uit ervaring hoe dringend de behoefte aan deze innovatieve noodhulp is. En hoe belangrijk het is dat die is ontworpen vanuit de gebruiker. Dat was zijn drijfveer om als ervaringsdeskundige mee te helpen aan de totstandkoming van helpfulinformation. “Vanaf het moment dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst mijn asielverzoek afwees, stond ik op straat. Ik ging naar Amsterdam, waar ik redelijk onder de radar van de autoriteiten kon blijven. Via via hoorde ik in het asielzoekerscentrum dat je daar na een afwijzing bij een aantal loketjes kan aankloppen voor voedsel of onderdak. Maar waar precies, hoe en welke? Het was gekmakend. Hoe kun je bij instanties hulp zoeken als je je juist probeert te verbergen voor de autoriteiten? Ik werd depressief, angstig en heel eenzaam. Dit hulppakket van het Rode Kruis maakt een levensgroot verschil als je op straat staat. Ik gun het anderen die tijdelijk in nood verkeren dat ze via helpfulinformation, de WhatsApp-Hulplijn of de boodschappenvouchers ook hun overlevingskansen kunnen vergroten.”
Foto: Henri Vial
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder