Er is dringend meer geld nodig voor de hulpoperatie van het Rode Kruis in Venezuela. Nog maar 5% van de benodigde 45 miljoen euro is binnen om de hulpverlening dit jaar te doen. Op dit moment komen steeds meer hulpgoederen het land binnen en komt de hulpverlening goed op gang, maar het Rode Kruis wil deze operatie blijven voortzetten en daarvoor is geld nodig. In steeds meer regio’s waar geen dokters en apotheken zijn, organiseert het Rode Kruis medische inloopspreekuren. “Mensen zijn dolblij als ze bij ons een medische check krijgen en de benodigde medicijnen. Soms hebben ze in tijden geen dokter gezien. Medicijnen zijn schaars of niet te betalen voor hen. Deze inloopspreekuren betekenen echt een verschil voor de Venezolanen, maar er is veel meer nodig.” Dat zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, die net terug is van een bezoek aan Venezuela.
De situatie in Venezuela is al lange tijd zorgwekkend. Er zijn grote tekorten en de impact op de gezondheidszorg is groot. Medicijnen zijn niet te verkrijgen of onbetaalbaar. Afgelopen maanden zijn er medicijnen en andere medische voorzieningen van het Rode Kruis in Venezuela aangekomen, onder andere ook generatoren. “Generatoren zijn hier van levensbelang. De elektriciteit valt regelmatig uit, wat gevaarlijk is voor de patiënten die afhankelijk zijn van medische apparatuur. Ik was er deze week bij, toen we twee generatoren af hebben geleverd in een van de publieke ziekenhuizen in Puerto Cabello. Hiermee kan de intensive care weer in gebruik genomen worden, wat hoognodig is.”
Sprankje hoop
Een delegatie van het Rode Kruis uit Nederland bracht afgelopen week een bezoek aan Venezuela om met eigen ogen de noden te zien en overleg te voeren over de hulpoperatie, die het internationale Rode Kruis samen met het lokale Rode Kruis heeft opgezet. Van Schaik is onder de indruk van de vrijwilligers die zich vol passie inzetten voor het lot van hun landgenoten, maar uit haar zorgen over de slecht gedekte begroting: “Ik heb gezien hoe onze inloopspreekuren weer een sprankje hoop geven aan de mensen hier. Wat deze betekenen voor bijvoorbeeld de gepensioneerde Eladio Hernandez, die van 5 dollar per maand moet leven en niet meer kan kopen dan een doos eieren en een kilo kaas. Voor zijn maagklachten en hoge bloeddruk kreeg hij van onze dokters medicijnen. De behoefte aan medicijnen en medische apparatuur is overal groot. Het geld voor deze hulpverlening moet wel snel binnen gaan komen, maar er is veel te weinig aandacht voor de humanitaire noden in dit land.”
Eerder dit jaar voerde het Rode Kruis campagne voor de Venezolanen; voor zowel de mensen in nood in Venezuela als in omringende landen, waar al 4 miljoen Venezolanen naar toe zijn gevlucht. Ook sprak de hulporganisatie haar zorgen uit over hun situatie op Aruba, Bonaire en Curaçao, die grenzen aan Venezuela. Het Rode Kruis helpt in heel Zuid-Amerika met medische zorg, schoon drinkwater, voedsel en onderdak. Op Giro 5125 is 430.000 euro opgehaald in Nederland voor de Venezolanen in nood. Alleen al voor de opgeschaalde hulpverlening in Venezuela is 45 miljoen euro nodig, maar voor alle hulpverlening in heel Zuid-Amerika nog eens tientallen miljoenen.
Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder