Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis en CKM geven docenten lespakketten om uitbuiting scholieren tegen te gaan

Geplaatst op 17 mei 2021

Veel zorgen om seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit

Het Rode Kruis en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) stellen samen met Nieuwsbegrip en Future NL vanaf vandaag (17 mei) gratis kant-en-klare lespakketten beschikbaar voor alle docenten in het voortgezet onderwijs. Daarmee kunnen docenten seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit onder middelbare scholieren bespreken met hun leerlingen, zodat die zich beter kunnen beschermen. De lespakketten maken deel uit van het project ‘Mensenhandel (niet) op school’. Herstellend slachtoffer Ellen: “Ik had niet in de gaten dat ik slachtoffer was van mensenhandel. Ik voelde me gek en alleen.”

Zeker vier op de tien middelbare scholen in Nederland hebben te maken met seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit. Leerlingen worden bijvoorbeeld gedwongen om drugs te dealen of aangezet tot seks tegen betaling. Maar jongeren zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren en hoe zij hulp kunnen vragen, blijkt uit onderzoek van het CKM. En docenten weten vaak niet hoe ze deze vormen van mensenhandel preventief met hun leerlingen kunnen bespreken.

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, is bezorgd dat daardoor te veel scholieren risico’s lopen die niet of te laat worden herkend door onderwijsprofessionals zoals docenten, zorgcoördinatoren of conciërges. “De coronacrisis maakt jongeren die het al moeilijk hebben in veel gevallen nog kwetsbaarder. Maar onderwijsprofessionals kunnen een aanzienlijke rol spelen in de bescherming van scholieren. In het bijzonder door aan de hand van de lespakketten het thema in de klas te bespreken.”

School is de plek voor informatie

Ellen (28) was pas 13 toen ze door een mensenhandelaar werd gedwongen om tegen betaling seks te hebben met mannen. Nu zet ze zich via Platform HOPE in voor andere slachtoffers. Ellen: “School was mijn tweede thuis. Daar was ik veilig en had ik rust. Maar zodra ik uit school kwam, moest ik aan het werk. School is de plek om jongeren te informeren. Het had mij erg geholpen als ik had geweten dat wat mij overkwam niet mijn schuld was, en hoe ik erover kon praten met iemand. Ik had niet in de gaten dat ik slachtoffer was van mensenhandel, zelfs niet toen ik al in een opvanginstelling woonde. Ik voelde me gek en alleen. De drempel om erover te praten was groot, omdat ik bang was dat niemand me zou begrijpen. Als ik had geweten wat mensenhandel was, en dat het onder scholieren voorkwam, dan had ik mijn eigen situatie kunnen herkennen. Ik weet zeker dat ik dan gemakkelijker om hulp had gevraagd.”

Inhoud lespakketten

Het Rode Kruis en Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel ontwikkelden samen met stichting Future NL en Nieuwsbegrip twee lespakketten voor 3VMBO/2HAVO-VWO scholieren. Een Nieuwsbegrip les ‘Criminele Uitbuiting’ en drie Future NL lessen ‘Mensenhandel (niet) op school’. Nieuwsbegrip is een veelgebruikte methode voor begrijpend lezen op basis van het nieuws. Stichting FutureNL wil met gratis lesmateriaal en trainingen alle leerlingen digitaal vaardig maken.
Dankzij de lespakketten leren jongeren onder andere veilig online gedrag en hoe zij om hulp kunnen vragen als zijzelf (of iemand die zij kennen) te maken hebben met mensenhandel. Het doel is het vergroten van het bewustzijn onder scholieren dat seksuele en criminele uitbuitingen reële risico’s zijn waartegen zij zich kunnen beschermen.

Ook training voor docenten

Naast de lespakketten bieden de hulporganisaties ook training voor docenten en ondersteunend personeel. Deze wordt als pilot aangeboden in Limburg, Friesland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Groningen. Dankzij de training kunnen onderwijsprofessionals signalen van mensenhandel herkennen en het thema adequaat in de klas bespreken. Ellen van HOPE ziet daar een meerwaarde in: “Het is heel belangrijk dat er een veilige sfeer is in de klas. Als mensenhandel en seksuele uitbuiting besproken zou worden en een medescholier iets naars had gezegd, dan zou ik me nog slechter hebben gevoeld. Het is daarom erg belangrijk dat docenten weten op welke signalen ze moeten letten en hoe ze daarover met leerlingen kunnen praten. De training lijkt me dan ook erg waardevol.”

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten