Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis faciliteert vrijlating 24 gedetineerden in Zuid-Soedan

Geplaatst op 19 oktober 2018

Deze week zijn er in Zuid-Soedan 24 gedetineerden vrijgelaten die vast zaten in verband met het conflict in het land. Het zijn de eerste gedetineerden die zijn vrijgelaten naar aanleiding van het recente vredesakkoord waarin de partijen aan het conflict hebben afgesproken gedetineerden niet langer vast te houden. Het Rode Kruis speelt hierin een faciliterende rol en verzekert dat alles veilig en op vrijwillige basis verloopt.

“Onze rol in de vrijlatingen van deze week was om te verzekeren dat alle gedetineerden vrijwillig werden overhandigd en dat ze de mogelijkheid hadden om in vertrouwen hun zorgen kenbaar te maken,” zegt François Stamm, het hoofd van de Rode Kruisdelegatie voor Zuid-Soedan. “We hebben vervolgens de vrijlatingen gefaciliteerd, waarbij we de voormalig gedetineerden waar nodig naar andere delen van het land hebben gebracht, als ze daar zelf toestemming voor gaven.”

Daarnaast waren er medische hulpverleners aanwezig om hun gezondheidstoestand te beoordelen en te bepalen of ze in staat waren om te reizen. Het Rode Kruis was niet betrokken bij de onderhandelingen die vooraf gingen aan de vrijlatingen. Deze zijn uitgevoerd naar aanleiding van een specifiek verzoek van één van de partijen aan het conflict. “We hebben onze diensten aangeboden aan alle kanten van het conflict en hebben kenbaar gemaakt dat wij klaar stonden om als neutrale facilitator voor de vrijlating van de gedetineerden te fungeren, mocht dit wenselijk zijn.” Zei Stamm.

Monitoren

Het Internationale Rode Kruis bezoekt regelmatig gedetineerden op de plekken waar ze worden vastgehouden. Onze taak is om de omstandigheden te monitoren in de detentiecentra waar de gevangenen worden vastgezet. Ook wordt in de gaten te houden hoe ze behandeld worden. De hulporganisatie gaat vertrouwelijk om met de informatie uit deze gesprekken en spreekt de verantwoordelijken er op aan mochten er zaken moeten worden verbeterd.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.Persvragen? Neem contact op met een woordvoerder

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten