Word vrijwilliger Doneer

Gebrek aan schoon drinkwater in rampgebied Libië steeds groter risico voor gezondheid

Geplaatst op 20 september 2023

1.510.285 euro gedoneerd op giro 7447  

De plotselinge overstromingen in Libië hebben, naast de vele slachtoffers en bijna 50.000 ontheemden, ook de drinkwatersystemen en rioleringen in Libië verwoest. Hierdoor hebben de getroffen mensen geen toegang meer tot veilig drinkwater en is er ongezuiverd rioolwater op straat tussen het overstromingsafval beland.

Daarnaast worden ontheemde mensen opgevangen in tijdelijke kampen, waar vaak ook geen toegang is tot genoeg én veilig drinkwater en veilige wc’s. Het Rode Kruis maakt zich zorgen dat ziekten zich daardoor verspreiden. De organisatie stuurt daarom waterzuiveringsinstallaties naar het getroffen gebied.

Risico
“Het zou een ramp na de ramp kunnen worden. Het gebrek aan schoon drinkwater en toegang tot een veilig toilet, verhoogt het aantal infecties van ziektes zoals diarree, tyfus en cholera. Uitbraken van deze ziekten kunnen grote gevolgen hebben en vele extra levens kosten, met name in kwetsbare groepen zoals kleine kinderen (onder de 5 jaar), ouderen en jonge moeders”, aldus Marij Zwart, water- en hygiëne expert van het Rode Kruis.

Hygiënekits
Het Rode Kruis deelt daarom waar mogelijk water en hygiënekits uit en zorgt ervoor dat er op korte termijn mobiele waterzuiveringsinstallaties beschikbaar zijn in Libië. Dit zijn systemen die vervuild oppervlaktewater (= rivierwater) kunnen zuiveren tot veilig drinkwater. Wat vervolgens gedistribueerd kan worden.

Situatie in Derna
In Derna komt langzaamaan meer hulp binnen. Er is één gezondheidscentrum operationeel; het ziekenhuis van Al Wahda. De telecommunicatievoorzieningen zijn nog beperkt beschikbaar. De Libische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Libië heet, heeft inmiddels een database opgezet voor vermiste personen.

Tussenstand giro 7447 
Op gironummer 7447 is tot nu toe 1.510.285 euro binnengekomen. Dit nummer blijft de komende tijd geopend voor donaties voor noodhulp in Libië. Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL67INGB0000007447.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer