Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: gevechten rond Afrin leiden tot nieuwe humanitaire crisis in Syrië

Geplaatst op 27 maart 2018

De gevechten rond de Syrische stad Afrin leiden tot een nieuwe humanitaire crisis in Syrië. Meer dan de helft van alle inwoners vluchtte de afgelopen weken naar omliggende steden. De toch al kwetsbare bevolking van die steden komt daardoor verder onder druk te staan.

Ze zijn wanhopig en bang, de vluchtelingen uit Afrin. Sommigen hebben alleen nog de kleren die ze droegen toen ze vluchtten. Mensen moesten nachtenlang doorbrengen in de open lucht met weinig voedsel, water en medische zorg. Ze zijn alles kwijt.

Medische zorg onder vuur

Scholen, ziekenhuizen, medische staf en hulpverleners in Afrin zijn onder vuur genomen. Honderden burgers raakten gewond of kwamen om.

Zo’n 100.000 mensen zijn gevlucht naar de stad Tel Refaat en omliggende gebieden.
Nog eens 28.000 ontheemden zitten in Nubul en Zahra. Ongeveer 70.000 mensen zouden nog in Afrin leven, onder erbarmelijke omstandigheden.

Dag en nacht paraat

Honderden vrijwilligers werken dag en nacht door om mensen in nood te helpen. De Syrische Rode Halve Maan heeft onder meer poliklinieken in de steden waar de vluchtelingen aankomen.

In Tal Rifaat deelden hulpverleners van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan de afgelopen dagen hulpgoederen uit zoals voedsel, dekens, matrassen, luiers, kook- en eetgerei en winterkleding. Daarnaast wordt er gewerkt aan het herstellen van pompstations en latrines en is een dialysecentrum ingericht .

In de nabijgelegen steden Nubul en Zahra schaalt het Rode Kruis de hulp op om nog meer mensen in nood te kunnen helpen. Het Rode Kruis roept Nederlanders op om hieraan bij te dragen door te storten op Giro 7244. Tot nu toe is hierop ruim €209.000 binnengekomen.Lees meer over Syrië

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten