Het Rode Kruis roept iedereen op in deze tijd van het coronavirus goed na te denken over het gebruik van een ventilator met het oog op het voorspelde warme weer. Zo kan een ventilator prima gebruikt worden binnen één huishouden. Maar bij gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte wordt geadviseerd dit alleen te doen als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn, en het liefst altijd in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht.
Op dit moment is nog niet wetenschappelijk bewezen of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel een ventilator te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is, zoals mechanische ventilatie en/of goed onderhouden airconditioning. Let er dan wel op dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene persoon naar de andere gaat.
Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis: “Kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten extra alert zijn. Zij zijn vatbaarder voor hitte (uitdroging en oververhitting liggen op de loer), maar lopen ook risico om ernstig ziek te worden als ze corona krijgen. In deze tijd, waarin opgeroepen wordt drukte te vermijden, willen we mensen waarschuwen om goed na te denken waar ze verkoeling zoeken en hoe.”
Verse lucht
Het Rode Kruis raadt risicogroepen aan uit voorzorg de openbare ruimtes zoveel mogelijk te vermijden, als er een ventilator aanstaat. Als het echt niet anders kan, dan kan de ventilator het best zo geplaatst worden dat de luchtstroom niet direct via personen gaat, maar via een muur. Sowieso is het belangrijk te zorgen voor zoveel mogelijk verse lucht, bijvoorbeeld door een raam open te zetten.
De hulporganisatie raadt iedereen aan extra goed op elkaar te letten bij hitte. Juist in sommige steden kan de temperatuur flink oplopen, ook binnenshuis. Een dagelijkse check bij de mensen die nu extra risico lopen is aan te bevelen. “Juist nu we uit zorg voor elkaar fysieke afstand tot elkaar houden, is het belangrijk om oog te houden voor mogelijke risico’s. Ga na of de ander echt genoeg drinkt, het huis niet te warm wordt en bied eventueel hulp aan tijdens hitte om mensen te ontlasten, zoals door het doen van boodschappen,” legt Breedijk uit.
Vragen over hitte en corona
Met het oog op de voorspelde warme zomer gaan vrijdag burgerhulpverleners van het Rode Kruis Ready2Helpnetwerk langs de deuren in Rotterdam en in Kaag en Braassem in wijken waar veel ouderen wonen. Ze zullen de mensen vragen of ze het nog volhouden in deze tijd en advies geven indien nodig. Ook delen ze folders uit met tips hoe om te gaan met hitte in tijden van corona. Iedereen met vragen over hitte en corona kan terecht bij de Rode Kruis Hulplijn, op werkdagen bereikbaar van 9 tot 17 uur op 070 – 4455 888. Via WhatsApp kunnen ook vragen gesteld worden in andere talen.
Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder