Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: nog tientallen miljoenen nodig voor Marokko, 3 maanden na aardbeving

Geplaatst op 12 december 2023

Bijna 60.000 mensen geholpen in afgelopen maanden

Drie maanden na de verwoestende aardbeving in Zuid-Marokko is hulp nog altijd hard nodig. Vooral in de afgelegen berggebieden voorziet het Rode Kruis mensen van spullen om de winter door te komen. In de afgelopen tijd hielp het Rode Kruis tienduizenden mensen. Maar er is meer geld nodig.

De Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, richt zich vooral op moeilijk bereikbare plekken in de Hoge Atlas. Duizenden mensen wonen nog altijd in tijdelijke onderkomens, terwijl de winter voor de deur staat.  

Zij hebben ondersteuning nodig om de winter veilig door te komen. Voordat sneeuw en regen de wegen ontoegankelijk maken, proberen hulpverleners daarom de meest geïsoleerde dorpen te voorzien van dekens, voedsel en materialen om hun onderkomens winterklaar te maken.  

Dit doet het Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft speciale aandacht voor psychosociale ondersteuning, omdat mensen nog altijd kampen met angsten vanwege de aardbeving. In Ighermane bijvoorbeeld, een bergdorp in Chichaoua, vrezen families de naschokken. Ook onzekerheid over de toekomst, de koude winters en slinkende voedselvoorraden maken hen ongerust.

In de afgelopen maanden kregen 59.000 mensen hulp van het Rode Kruis. Het ging daarbij niet alleen om eerste hulp of transport naar een ziekenhuis, maar ook om evacuaties uit getroffen gebieden en ondersteuning bij het bergen van lichamen. Er werden toiletgebouwen gebouwd en vrijwilligers delen nog altijd tenten, matrassen, dekens en keukengerei uit waar nodig.  

Nog tientallen miljoenen nodig
De omvang van de schade door de aardbeving is groot. Het Rode Kruis verwacht dat de dorpen in de bergen nog jaren nodig hebben om te herstellen en ondersteunt daarbij. Enkele dagen na de ramp zei het Rode Kruis 105 miljoen euro nodig te hebben voor de hulpverlening. Op dit moment is ruim de helft van dat bedrag opgehaald. Er zijn dus nog tientallen miljoenen nodig om ook in de komende tijd hulp te verlenen. 

150.000 mensen helpen
Honderden vrijwilligers zetten de hulpverlening door, met name voor mensen in de moeilijk bereikbare gebieden in Al Haouz, Chichaoua and Taroudant. Het doel is om 150.000 mensen te helpen tot eind 2025.

In de komende jaren wil de Marokkaanse Rode Halve Maan ook bijdragen aan de terugkeer van mensen naar hun dorpen, door zich te richten op versterking van de water- en sanitaire voorzieningen en ondersteuning bij de wederopbouw.

Op gironummer 6868 kunnen mensen nog altijd doneren voor hulpverlening in Marokko. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten