Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis roept gemeenten op: maak werk van lokaal hitteplan

Geplaatst op 17 juli 2019

Nu warm weer en hittegolven steeds normaler worden in Nederland en de rest van de wereld, vraagt het Rode Kruis gemeenten om werk te maken van lokale hitteplannen. Hittegolven horen bij de dodelijkste natuurrampen waar we wereldwijd mee te maken hebben. Ook voor Nederland is het belangrijk dat we in wijken, straten en huizen meer rekening gaan houden met de warme maanden. Vandaag lanceert het Klimaatcentrum van het Internationale Rode Kruis de ‘Hittegolfgids voor steden’. Daarin staan aanbevelingen om steden wereldwijd effectiever voor te bereiden op hittegolven. 

“Veel mensen denken dat het in Nederland allemaal wel meevalt, maar de Nederlandse hitte van juli 2006 was de op drie na dodelijkste ramp van dat jaar, wereldwijd. Er overleden toen 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand”, zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. ,,Gelukkig zijn we in Nederland daarna wel in actie gekomen. Er is een nationaal hitteplan gekomen, waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden. Het aantal extra sterfgevallen is dan ook afgenomen. Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is. In gebieden waar weinig groen is en veel bebouwing, zogenoemde hitte-eilanden, kan het zomaar meerdere graden warmer worden. We moeten meer doen om kwetsbaren in deze gebieden te helpen.”

Lokaal hitteplan

Het Nationale Hitteplan zorgt ervoor dat we een waarschuwing krijgen als er een hittegolf aankomt. Vervolgens is het belangrijk dat er actie wordt ondernomen in wijken, straten en huizen in gebieden waar het extra warm wordt tijdens een hittegolf. In een lokaal hitteplan spreken de gemeente en andere lokale partijen af wie wat doet bij perioden van hitte. De focus ligt daarbij op kwetsbare mensen zoals ouderen en chronisch zieken. ,,Er zijn al gemeenten die hier werk van maken, maar nog niet iedere gemeente doet dit.”

Zo kan de gemeente kijken naar zogeheten hitte-eilanden in de stad. Dat zijn plekken waar de temperaturen hoger zijn dan in de omgeving. In een hitteplan wil je dus zeker aandacht aan deze wijken besteden.

Wereldwijd

Maar liefst 17 van de 18 warmste jaren ooit gemeten vonden plaats sinds 2001. Hittegolven hebben tienduizenden mensen gedood, bijvoorbeeld in India, waar in 2015 nog 2.500 mensen omkwamen door de hitte. Niet ieder land ter wereld kent hitteplannen. In landen waar het al vaak heet is, wordt hitte bovendien onderschat. Europa heeft deze zomer de eerste hittegolf al achter de rug.

In de hittegolfgids voor steden roept het Rode Kruis stedenbouwkundigen op om meer rekening te houden met hitte in de ontwikkeling van steden, bijvoorbeeld door meer bomen of perken plaatsen in steden. Daarnaast kunnen gemeenten, overheden, zorg- en welzijnsorganisaties en het Rode Kruis kwetsbaren als ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen beter beschermen door hulp met simpele oplossingen, zoals het zorgen voor ‘koelplekken’ dichtbij hitte-eilanden, de kwetsbare inwoners op tijd waarschuwen dat hitte eraan komt en zorgen voor services zoals een dagelijkse telefonische check tijdens een hittegolf. Ook is het belangrijk om voorlichting over de gevaren van hitte op te nemen in het onderwijs.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.Persvragen? Neem contact op met een woordvoerder

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten