Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis roept op om impasse opvanglocaties vluchtelingen te doorbreken

Geplaatst op 08 december 2021

Grote zorgen over verdere tekorten vluchtelingenopvang

Het Rode Kruis roept betrokken partijen met klem op om de huidige impasse te doorbreken en zo snel mogelijk te zorgen voor voldoende opvanglocaties voor vluchtelingen. Nieuwe opvanglocaties zijn hard nodig om kortdurende crisisnoodopvang te voorkomen, rust te creëren en nog schrijnendere situaties te vermijden. “Er moet nu een oplossing komen. Alle partijen wijzen naar elkaar en het lukt niet een aantal grote locaties aan te wijzen om een menswaardige opvang te realiseren. We willen graag helpen, maar dan moet er wel duidelijkheid komen, anders wordt het een heel koude kerst voor mensen die huis en haard hebben verlaten.”, aldus Marieke van Schaik, directeur van Rode Kruis Nederland. 

Oproep voor opvangplekken 

Het Rode Kruisziet dat betrokken partijen hard hun best doen om opvanglocaties te realiseren, maar dat is op dit moment niet genoeg. De noodhulporganisatie roept alle partijen in Nederland op omalles op alles te zetten omvoldoende opvangplekken te realiseren. Ook roept het Rode Kruis gemeenten en het ministerie van Defensie op om het gebruik van de huidige opvanglocaties te verlengen. “De Rijksoverheid en gemeenten zijn samen verantwoordelijk om te zorgen voor stabiliteit en veiligheid voor deze mensen. Daarbij moeten we voorkomen dat we in een crisisnoodopvangsituatie terechtkomen waarbij mensen elke 72 uur worden verplaatst”, aldus Marieke van Schaik.  

Zorgen

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over het welzijn van vluchtelingen en waarschuwde in oktoberal dat de opvang van asielzoekers in Nederland onder de humanitaire ondergrens dreigde te zakken. De organisatie ziet dat op sommige plekken de kwaliteit van de opvang echt te wensen overlaat. De kwaliteit van noodopvang voor asielzoekers is nu al onder de standaard die in Nederland gebruikelijk is. Zo staat de toegang tot medische en mentale zorg onder druk en zijn er zorgen over de continuïteit van zorg, zeker als mensen verplaatst worden. Ook is er weinig tot geen privacy en slapen alleenstaande mensen, gezinnen en kinderen door elkaar heen en is er onvoldoende aandacht voor psychosociale ondersteuning voor getraumatiseerde mensen.  

Onze hulpverlening

Het Rode Kruis is al enkele maanden actief op verschillende locaties met het ondersteunen van de uitgifte van voedsel, de uitgifte van kleding, Restoring Family Links (RFL) en het leveren van veldbedden.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten