Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: ruim 5.000 vrijwilligers helpen mensen uit Oekraïne in Nederland

Geplaatst op 23 februari 2023

Jaar na komst Oekraïense vluchtelingen blijft hulpverlening in Nederland van belang

Het is deze week een jaar geleden dat mensen uit Oekraïne op de vlucht zijn geslagen na het geweld in het land. Het Rode Kruis heeft in Nederland het afgelopen jaar op verschillende manieren mensen uit Oekraïne geholpen. Ruim 5.000 vrijwilligers hebben zich ingezet om te zorgen dat mensen goed werden opgevangen en dat zij de juiste informatie kregen. Wanneer nodig verleende de hulpverleners ook EHBO en boden zij een luisterend oor.

Het Rode Kruis is een jaar geleden direct gestart met het ondersteunen van de opvang van mensen uit Oekraïne.  Het afgelopen jaar heeft het Rode Kruis mensen geholpen op 151 locaties. Zo werden er bijvoorbeeld bedden, dekens, toiletspullen, kleding en eten en drinken geleverd. Ook zorgde het Rode Kruis ervoor dat er gastheren of -vrouwen aanwezig waren voor een luisterend oor en coördineerde de hulporganisatie in een aantal gevallen de gehele opvanglocatie. Ook sprong het Rode Kruis bij in het vervoer van mensen naar opvanglocaties. Wie tijdens de vlucht het contact met familieleden heeft verloren, kon terecht bij de service Restoring Family Links. Het Rode Kruis helpt mensen om het contact weer te herstellen.

Het was vorig jaar al snel duidelijk dat er veel vragen bij vluchtelingen speelden en dat het belangrijk was om hen te voorzien van de juiste informatie. Daarom is het Rode Kruis gestart met hulplijnen. Deze lijnen zijn telefonisch en via WhatsApp bereikbaar, mensen kunnen in verschillende talen om hulp of informatie vragen. Naar de telefonische hulplijn hebben 4.130 mensen gebeld met vragen. Via de WhatsApp-hulplijn hebben 14.248 mensen het Rode Kruis benaderd. Veel vragen die binnenkomen gaan over plekken voor opvang, het verkrijgen van de juiste documenten, medische hulp en werk.

RefugeeHomeNL

Het Rode Kruis ondersteunt ook bij de opvang van mensen uit Oekraïne in gastgezinnen, via het consortium RefugeeHomeNL. Samen met het Leger des Heils, VluchtelingenWerk Nederland en TakecareBnb worden gastgezinnen aan vluchtelingen gekoppeld en begeleid. Afgelopen jaar zijn er via RefugeeHomeNL 3.236 vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen.

Hulp blijft nodig

Op dit moment werken hulpverleners van het Rode Kruis op 18 opvanglocaties voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Op 12 locaties wordt de locatie volledig door het Rode Kruis verzorgd. Ook zijn er nog drie humanitaire servicepunten beschikbaar, in Amsterdam, Utrecht en Ter Apel. Ook hier kunnen mensen uit Oekraïne, en mensen die gevlucht zijn uit andere landen, terecht voor informatie of eerste hulp.

Internationaal

Het Rode Kruis helpt niet alleen in Nederland, maar ook in Oekraïne en omliggende landen. Nederlanders hebben onder andere bijgedragen aan deze hulp via Giro555. Volgende week publiceert Giro555 een rapportage over deze hulpverlening van de aangesloten organisaties.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten