Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis zet giro 5125 open na verwoestende orkaan Irma

Geplaatst op 06 september 2017

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 voor de hulpverlening in de Cariben na de verwoestende orkaan Irma. De bovenwindse eilanden andere eilanden in de Cariben zijn zwaar getroffen door de orkaan en snelle hulp is van levensbelang. Rode Kruis hulpverleners geven medische hulp, ook wordt er voedsel uitgedeeld en zijn er diverse opvangplaatsen voor de getroffenen waar hulpverleners actief zijn. De schade loopt in vele miljoenen, is een eerste schatting van de hulporganisatie.

“Uit de eerste beelden die binnenkomen is te zien dat de schade en verwoesting op meerdere eilanden groot is, waaronder Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba”, zegt Marion van der Reijden, coördinator hulpverlening in het Caribisch gebied. “De komende dagen wordt de hulpverlening nog lastig, er wordt veel regen verwacht en er is daardoor een grote kans op landverschuivingen. Ook is er voor komend weekend nóg een tropische storm voorspeld.” De orkaan raakt ook de Dominicaanse Republiek, Haïti, de Bahama’s en Cuba. Het Rode Kruis staat klaar om hulp te verlenen in al deze gebieden.

Ikbenveilig.nl

Het Rode Kruis heeft de website www.ikbenveilig.nl open gezet. Op ikbenveilig.nl kunnen betrokkenen bij een noodsituatie een bericht plaatsen om dierbaren te laten weten dat ze in veiligheid zijn. Het Rode Kruis roept bewoners van de eilanden en toeristen op om zich te registreren op de site. Door inzet van de site hoopt het Rode Kruis onnodige ongerustheid te voorkomen bij familie en vrienden op de Antillen en eventuele naasten in Nederland.

Sint Maarten

Het Rode Kruis heeft de lokale overheid geholpen om opvangcentra te openen.“Deze hulpverlening gaat waarschijnlijk lang duren,” zegt Paul Martens, voorzitter van het Rode Kruis op Sint Maarten. “Als de orkaan straks voorbij is, zullen veel mensen niet naar huis kunnen.”Daarnaast staan er hulpgoederen klaar voor de zwaarst getroffenen. “Zodra we naar buiten kunnen, gaan we door de wijken om behoeften in kaart te brengen. We hebben een voorraad kleding, voedsel en schoon drinkwater voor degenen die zichzelf niet kunnen helpen.”

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten