Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: eerste zware regens teisteren vluchtelingenkampen Bangladesh

Geplaatst op 12 juni 2018

De eerste zware regens hebben geleid tot overstromingen en aardverschuivingen in de vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar, Bangladesh. In de kampen leven honderdduizenden mensen op de vlucht voor geweld in Myanmar. Vanaf afgelopen zaterdag regent het onophoudelijk en is er zo’n 138 millimeter regen gevallen. De komende dagen worden meer zware buien verwacht.

De overstromingen en landverschuivingen maken sommige delen van de kampen onbereikbaar. Dat maakt het moeilijk om de 693.000 mensen te helpen die sinds augustus 2017 uit Myanmar zijn gekomen. Er zijn gelukkig nog geen berichten van gewonden, maar er worden wel al meer meldingen gedaan van acute diarree. Het Rode Kruis maakt zich zorgen om de mogelijke uitbraak van meer ziektes, nu de overstromingen en de aardverschuivingen de latrines verwoesten.

Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening, is net terug uit Bangladesh: “Deze mensen in de kampen maken ramp na ramp mee. Eerst hebben zij alles achter zich moeten laten op de vlucht voor geweld. Velen van hen zijn familie en vrienden verloren. Vervolgens belanden zij in deze kampen in eenvoudige onderkomens en met beperkte sanitaire voorzieningen. Nu dreigt er een nieuwe ramp voor hen.”

Regen- en cycloonseizoen

Het Rode Kruis is begonnen met het uitdelen van materialen om eventuele schade aan de hutten te herstellen. Er worden sets uitgedeeld met gereedschap, touw, dekzeilen en andere materialen. De hulporganisatie was al langer bezig met de voorbereidingen op het regen- en cycloonseizoen dat nu begonnen is. Een van de vele maatregelen waar de hulporganisatie aan heeft gewerkt, is het verstevigen van de voetpaden in de kampen met zandzakken. Ook zijn de paden en bruggen versterkt met bamboe en zijn er projecten om de bodem in zijn geheel te verstevigen, maar de omstandigheden in de kampen zijn moeilijk, omdat de hellingen steil zijn en alle bomen gekapt.

Bangladesh is een land dat jaarlijks te maken krijgt met de zware moessonregens en wordt ook regelmatig getroffen door cyclonen. Vorig jaar leidde dit tot een van de grootste overstromingen ooit in de geschiedenis van Bangladesh.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten