Word vrijwilliger Doneer

Ziekenhuizen in Azië kunnen aantal dengue-patiënten niet aan

Geplaatst op 07 augustus 2019

Rode Kruis zet mobiele klinieken buiten ziekenhuizen op ter ondersteuning

Het aantal dengue-besmettingen in Azië loopt steeds verder op. Ziekenhuizen in landen als de Filipijnen en Bangladesh kunnen het grote aantal patiënten daardoor niet meer aan. Ook dreigt er een bloedtekort. Eén van de ziekenhuizen in het Iloilo-district op de Filipijnen heeft bijvoorbeeld momenteel 250 patiënten, terwijl het maar capaciteit heeft voor 25. Het Rode Kruis zet daar en bij vijf andere ziekenhuizen op de Filipijnen mobiele klinieken op om de extra stroom patiënten op te vangen. In Bangladesh ondersteunt het Rode Kruis zes ziekenhuizen en in Cambodja worden 180 zieke kinderen opgevangen in mobiele klinieken.

Op de Filipijnen zijn dit jaar al 622 mensen overleden als gevolg van dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd en in Cambodja 25. In totaal zijn er ruim 146.000 besmettingen vastgesteld op de Filipijnen. Dit is bijna twee keer zoveel als vorig jaar. Het Filipijnse Ministerie van Volksgezondheid heeft de uitbraak nu dan ook uitgeroepen tot een nationale epidemie. In Vietnam zijn 80.000 gevallen gemeld, dit is drie keer zoveel als vorig jaar. In Bangladesh zijn meer dan 10.000 gevallen vastgesteld, waarvan het overgrote deel (8384) alleen in de maand juli. Ook in Thailand en Laos komt dengue steeds meer voor.

Tekort aan bloed

In verschillende Aziatische landen dreigt een tekort aan bloedvoorraad door de dengue-uitbraak. Op de Filipijnen werken Rode Kruis-hulpverleners de klok rond om te zorgen dat er voldoende bloed beschikbaar zal zijn. Zodra de bloedvoorraad in één opslagplaats te laag wordt, zal het Rode Kruis zo snel mogelijk zorgen dat het bloed van andere bloedbanken naar die locatie wordt vervoerd. In Bangladesh roept het Rode Kruis mensen op extra bloed te doneren.

Preventieve maatregelen

Het denguevirus wordt overgebracht door muggen, die het liefst broeden in stilstaand water. Door moessonregens en overstromingen zijn er dus veel potentiële broedplaatsen voor muggen. Dat is zorgwekkend, want het moessonseizoen is pas net begonnen. In Thailand deelt het Rode Kruis zandkorrels uit, die in stilstaand water gestrooid kunnen worden om muggenlarven te doden.

Vakantie

Het Rode Kruis raadt Nederlanders die deze zomer op vakantie gaan naar Cambodja, Laos, Thailand, Vietnam of de Filipijnen aan rekening te houden met het denguevirus. Het is verstandig je in te smeren met een muggenwerend middel waar voldoende DEET in zit. Dit is voornamelijk overdag belangrijk, omdat de muggen die het virus bij zich dragen dan prikken. Bedekkende kleding helpt ook beschermen tegen muggenbeten. Voor meer informatie kunnen vakantiegangers terecht op de website van het Rode Kruis.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten