Word vrijwilliger Doneer

Besteding opbrengsten 3FM Serious Request

Van 2004 tot 2020 kwamen NPO 3FM en het Rode Kruis jaarlijks samen met heel Nederland in actie voor mensen die dit het hardste nodig hebben. 17 jaar lang gingen we tijdens 3FM Serious Request de strijd aan tegen onder andere malaria, babysterfte en vervuild drinkwater. Tijdens deze vele onvergetelijke edities haalden we met z’n allen meer dan 100 miljoen euro op.

Met dit geld hebben we vele kinderen, gezinnen en ouderen over de hele wereld kunnen helpen. Het programma ondersteunde meer dan 155 projecten, verspreid over 52 landen en 9 regio’s. Deze projecten, variërend van lokale initiatieven tot internationale samenwerkingsverbanden, hebben gezamenlijk meer dan 10 miljoen mensen bereikt en hebben een grote impact gehad op gemeenschappen wereldwijd. Meer over de projecten is te lezen in het online rapport ‘Changing Lives, Impacting Worlds’, waarin we terugblikken en evalueren welke veranderingen we hebben teweeggebracht in het leven van mensen.

Tijdens 3FM Serious Request passeerden onbetaalbare momenten de revue. Ze staan stuk voor stuk symbool voor de mensen die we konden helpen, voor de dj’s, artiesten en vrijwilligers die meer dan 100% gaven in die dagen voor kerst en voor de vele Nederlanders die massaal in actie kwamen voor wereldwijde stille rampen. Met elkaar hebben we écht een verschil kunnen maken.

100 mln.

Met meer dan 100 miljoen euro aan inkomsten hebben we vele miljoenen mensen kunnen helpen.

3fm serious request kinderen
 • Wat doet het Rode Kruis met de donaties voor 3FM Serious Request?

  We besteden 93% van het opgehaalde geld aan de hulpverlening. Dat betekent dat van elke gedoneerde euro 93 cent naar het doel gaat. Het Rode Kruis besteedt 7% aan kosten voor de organisatie van 3FM Serious Request. Dit zijn bijvoorbeeld kosten om geld in te zamelen, kosten om aandacht te vragen voor het doel en een bijdrage aan de productie van het evenement.

 • Wat doet het Rode Kruis met het geld dat niet naar de hulpverlening gaat?

  Van het gedoneerde geld gaat 93% naar de hulpverlening. Van de overige 7% van het geld betalen we de kosten van de actie. Dit zijn kosten die het Rode Kruis moet maken om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor het doel dat we tijdens 3FM Serious Request centraal stellen.

  Denk bijvoorbeeld aan het opzetten en in de lucht houden van online systemen die de tienduizenden donaties en plaataanvragen verwerken. Ook kost het geld om de radio- en televisiereportages te organiseren. Daarnaast geven we voorlichting op scholen over 3FM Serious Request. We maken dan kosten voor het lesmateriaal voor meer dan 10.000 leerlingen en de coördinatie van alle vrijwilligers. Tot slot maken we kosten om tientallen EHBO’ers in te zetten die een week lang meedraaien om het evenement tot een succes te maken.
  Verder leveren we een bijdrage aan de productie van het evenement. Daarmee bedoelen we dat we bijdragen aan de totale kosten van onder meer catering, beveiliging en werkplekken. Medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis maken hier gebruik van tijdens 3FM Serious Request.
 • Hoeveel van de opbrengst gaat naar het salaris van de directeur?

  De opbrengst van 3FM Serious Request gaat niet naar het salaris van de directeur van het Rode Kruis. Dit is geoormerkt geld en het Rode Kruis gebruikt deze donaties dus alleen voor 3FMSR-doeleinden: 93% komt ten goede aan concrete hulpverlening en de coördinatie daarvan. De directeur wordt betaald uit de algemene middelen.