Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Voorbereiding noodsituatie Aanslag: Do’s and don’ts

Aanslag: Do’s and don’ts

Wat moet je eigenlijk doen als je een keer een aanslag meemaakt? En wat kun je beter laten, mocht je in een crisissituatie terecht komen? Check deze tips en je bent voorbereid.​​​​

Artikel delen?

Haal diep adem

Blijf rustig en denk na voordat je wat doet. Als er iets heftigs gebeurt, haal dan eerst een keer diep adem. Ondanks de stress die je ervaart, is het belangrijk je emoties onder controle te krijgen en je gedachten te ordenen.

Zorg dat je zelf veilig bent

Verleen alleen hulp als je dat veilig kunt doen. Zo voorkom je dat er (meer) slachtoffers vallen. Kun je niet helpen zonder zelf gevaar te lopen? Ga weg van de plaats van de (dreigende) aanslag. Waarschuw anderen en neem ze mee naar een open plek. Bel dan 1-1-2 en wacht op een veilige afstand tot de hulpdiensten er zijn. Geef de hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en volg hun aanwijzingen op. 

Zorg dat het slachtoffer veilig is

Als het slachtoffer op een plek is waar hij risico loopt op extra letsel, verplaats hem dan.  Doe dit het liefst door het slachtoffer aan de enkels te verslepen, hiermee voorkom je eventuele extra schade aan bijvoorbeeld de nekwervels. Als verplaatsen niet lukt, probeer het slachtoffer dan te beschermen tegen kou of warmte. Zorg er bij kou voor dat je het slachtoffer afdekt met een jas of een (reddings)deken. Improviseer een zonnescherm bij warmte of ga zelf zo staan dat jouw schaduw over het slachtoffer valt. Probeer intussen het slachtoffer zoveel mogelijk gerust te stellen.

Beoordeel de toestand van het slachtoffer

Gebruik al je zintuigen om de situatie te beoordelen:

• Benader een liggend slachtoffer aan de kant van zijn gezicht. Praat tegen het slachtoffer en schud voorzichtig aan de schouders om te onderzoeken hoe hij reageert.
• Luister naar geluiden bij het ademen (bijvoorbeeld een piepende inademing).
• Kijk of je een zwelling, bloeding, verkleuring of een abnormale stand van ledemaat ziet.
• Vraag of het slachtoffer zijn armen of benen kan bewegen zonder pijn.
• Ruik of er nog meer opvalt (bijvoorbeeld benzinegeur).
• Na een eventuele explosie is er een kans dat het slachtoffer doof is geworden, hou daar rekening mee.

Bel 1-1-2

Als je dat veilig kunt doen, bel dan direct 1-1-2. De centralist stuurt meteen hulpdiensten op pad, je hoeft de verbinding dus niet snel te verbreken. De centralist kan je vertellen hoe je het slachtoffer kunt helpen totdat de ambulance er is. Zet je telefoon op de luidsprekerstand, zodat je kunt horen wat je moet doen en je handen vrij hebt om hulp te verlenen. Soms kan de centralist streng overkomen. Dat is om snel overzicht van de situatie te krijgen. Hang pas op als de centralist zegt dat je de verbinding kunt verbreken.

Verleen eerste hulp

In de eerste minuten na een aanslag spelen omstanders een essentiële rol bij het redden van levens van slachtoffers. Misschien voel je je machteloos, maar je kunt altijd iets doen. Ook als je geen EHBO-diploma hebt. Bekijk hier wat je kunt doen bij  de meest voorkomende verwondingen. En download de EHBO-app op je telefoon zodat je altijd en overal kunt opzoeken wat je moet doen.